Ultimele stiri

Căsătoria civilă ar putea fi oficiată în biserică

În ultimele zile ale sesiunii parlamentare care s-a încheiat, cinci deputați UDMR și un deputat al minorităților naționale au înregistrat un proiect de lege care permite încheierea căsătoriei civile în biserică, potrivit ziare.com.
„Odată cu adoptarea acestei inițiative legislative cetățenii pot opta (facultativ) pentru o procedură mai simplă, având posibilitatea celebrării căsătoriei civile și religioase într-un singur loc”, se arată în expunerea de motive atasată la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă.
Astfel, propunerea legislativă prevede posibilitatea ca viitorii soți să poată încheia căsătoria civilă și religioasă într-un singur loc, în lăcașul de cult, iar atribuțiile ofițerului de stare civilă sa fie preluate de către „personalul clerical al unui cult religios recunoscut de către stat”.
Inițiatorii legii spun că „procedura preliminară oficierii căsătoriei prevazută de lege, cum ar fi: examinarea condițiilor de fond legate de capacitatea de a încheia căsătoria, vârsta, starea medicală etc. nu se schimbă, modificarea se referă numai la locul încheierii căsătoriei civile, respectiv la persoana care oficiază căsătoria (ofițerul de stare civilă) „.
Autorii proiectului legislativ subliniază faptul că în 16 state membre UE căsătoria religioasă are efecte civile legale, căsătoria civilă fiind optională.
Conform proiectului de lege, toate atribuțiile pe care le are la ora actuală ofițerul de stare civila, atât înainte, cât și după ceremonie, îi vor reveni tot acestuia, cu excepția celor din ziua căsătoriei.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, în calitate de prima cameră sesizată.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*