Ultimele stiri

Catastrofă la Moldova Nouă! 800 de tone de substanțe chimice au ajuns în Dunăre!

barja

O barjă sub pavilion românesc s-a scufundat la 300 de metri de Moldova Veche. Aceasta transporta ceva mai mult de 800 de tone de îngrășământ NPK 81624. Este vorba despre un compus ce conține azot, fosfor și potasiu. Din câte se pare, mare parte din încărcătură a ajuns în apele fluviului. Pericolul unei poluări de proporții este foarte crescut.

„Monitorizăm situația. În teren sunt echipe de specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor și de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru efectuarea de măsurători și de analizare a eventualelor efecte asupra mediului pe care le poate avea încărcătura barjei”, a spus Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

Marfa a fost transportată în baloți, iar specialiștii spun că în cazul în care aceștia nu s-au spart, efectele de poluare sunt minime.

„Au fost anunțați cei de la Administrația fluvială a Dunării și, probabil, în câteva zile vor scoate barja. Mobilizarea este de amploare, dar din câte am înțeles ambalajul este rezistent la apă. Toată lumea speră să nu se ajungă la dizolvarea sacilor. Martorii spun că barja s-a scufundat în doar câteva minute, nimeni nu cunoaște motivele, cel puțin deocamdată. Periodic, se ridică probe din locul incidentului să vedem care este situația”, a declarat Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă, pentru www.expressdebanat.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*