Ultimele stiri

Căutarea corespondenţelor culturale timişorene continuă în toată România

timisoara

Până la sfârşitul acestui an, bloggerii continuă căutarea corespondenţelor culturale timişorene în alte colţuri ale României, sub umbrela campaniei “Timişoara în orice colţ de Românie, desfăşurată de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021. Arpad Mühle, consilier la amenajarea parcului Cişmigiu din Bucureşti, originile bihorene ale arhitectului-şef al Timişoarei, László Székely, sau legătura dintre scriitoarea timişoreană Ana Blandiana şi satul Blandiana din judeţul Alba sunt doar câteva dintre subiectele care au fost documentate şi prezentate pe unele dintre cele mai importante bloguri naţionale.

 

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală are o istorie de peste doi ani în colaborarea bloggerii. Prin “Timişoara în orice colţ de Românie”, aceştia se implică activ în realizarea de documentare şi poveşti despre influenţa Timişoarei în alte zone ale ţării. Campania, lansată încă din data de 17 iulie 2014, urmăreşte influenţele timişorene asupra unor tradiţii, destine, culturi, principalul obiectiv fiind stabilizarea Timişoarei în conştiinţa naţională în contextul candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Ruxandra Predescu, blogger bucureştean, a realizat un interviu cu Mircea Baniciu, unul dintre fondatorii legendarei trupe Phoenix, în care artistul a vorbit despre Timişoara, oraşul său natal. Alexei Ciprian, blogger din Oradea, a scris despre omul care a transformat Timişoara într-un oraş cu aspect european, arhitectul-şef László Székely, care s-a născut în Salonta, judeţul Bihor.

Simona Tache, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din România, a publicat un material despre peisagistul timişorean Arpad Mühle, cu accent pe contribuţia acestuia la amenajarea Parcului Cişmigiu din Bucureşti.

Andrei Dobra, blogger din Alba Iulia, s-a deplasat până în satul în care s-a născut mama Anei Blandiana (pe numele său real Otilia-Valeria Coman), Blandiana. În timpul regimului comunist, scriitoarea timişoreană a preluat numele satului şi l-a transformat în pseudonim, păstrându-l până în ziua de azi. Toate corespondenţele timişorene descoperite de bloggeri în oraşele lor pot fi citite integral pe blogurile personale ale acestora. Totodată, voluntarii ATCCE 2021 documentează poveşti mai puţin cunoscute din oraşul de pe Bega şi le publică pe site-ul campaniei, la categoria Poveştile Noastre.

Campania “Timişoara în orice colţ de Românie” se desfăşoară până la sfârşitul acestui an şi poate fi urmărită la adresa http://tminro.timisoara2021.ro, pe pagina de Facebook a ATCCE 2021 sau pe hashtag-ul #TMinRO.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*