Ultimele stiri

Cel mai mare parc de mori de apă din Europa, aflat în Banat, este la pământ. Ce încearcă să facă autoritățile locale

mori de apa rudaria

Viitura de săptămâna trecută a făcut prăpăd în Banatul Montan. Nu au scăpat de furia apelor nici morile de apă de la Rudăria, incluse în patrimoniul mondial UNESCO, care reprezintă cel mai mare parc de mori de apă din Europa. O parte din mori au fost distruse complet, potrivit autorităților locale, pagubele se ridică la suma de 300.000 de lei.

Locuitorii din comuna Eftimie Murgu nu au stat cu mâinile în sân și au început deja să se repare. „Nu am utilaje să intervin. Săptămâna asta am curățat, am desfundat, dar la restul morilor sunt rupte erugile, plus că la cele de pe vale sunt rupte barajele. Este enorm de mult de lucru. Mai avem moara de la Tunel, la care sper să îi dăm drumul în 2 săptămâni, doar că și acolo e rupt barajul. Nu am lemn, nimeni nu îmi oferă sprijinul. Vă dați seama, oamenii lucrează ca voluntari, câte 30 la o moară, și dau cu târnăcopul. Morile sunt vitale pentru locuitori, pentru că din ele își câștigă și existența. Nu au bani să dea pe făină și nici pe furajele pentru animale”, a declarat Ilie Imbrescu, primarul comunei Eftimie Murgu pentruwww.expressdebanat.ro.

Un deputat PDL a avut o interpelare în Parlamentul României, prin care a solicitat „ca această bijuterie înscrisă în patrimoniul UNESCO să primească ajutor fie din partea Ministerului Culturii, fie chiar din Fondul de Rezervă, întrucât situaţia este cât se poate de gravă”.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*