Ultimele stiri

Cel mai sănătos mic dejun

cuiburi de oua

Micul dejun este masa care îți furnizează energie pentru întreaga zi, de aceea trebuie să alegi alimente sănătoase, dar și hrănitoare în același timp.
În decursul zilei, organismul utilizează mai întâi alimentele consumate la micul dejun şi apoi pe cele consumate la prânz. În timpul nopţii, organismul va utiliza pentru a creşte şi pentru a se reconstrui doar alimentele bine digerate în cursul zilei.

Alimentele consumate seara nu pot fi utilizate pentru creştere şi reconstrucţie, fiind stocate, cu riscul apariţiei obezităţii. Hrănirea în contra-timp, deci contra bioritmului nostru natural, perturbă aportul nutriţional corect, antrenând dezordini în cronologia metabolică a organismul cu consecinţe dramatice: somn agitat, trezire greoaie şi senzaţia de oboseală, luare în greutate, riscul apariţiei hipertensiunii nocturne.
Așadar, dimineaţa ar trebui să consumăm circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Acestea nu se consumă toate la o masă, ci în zile diferite, cu excepţia ouălor, care pot fi consumate cu alte proteine.
Iată, deci, câteva idei de mic dejun sănătos și hrănitor!

Cel mai sănătos mic dejun: mic dejun cu ouă

– 1-2 ouă pregătite scrob (omletă spartă);
– 70 g pâine integrală (3 felii) fără aditivi alimentari;
– 10-20 g unt natural (untul se consumă de preferinţă dimineaţa);
– Ceai de plante sau ceai verde, negru, cafea filtru (150 ml), fără îndulcitori. Se poate adăuga puţin zahăr brun sau miere (numai după ce temperatura scade sub 40 grade C).

Cel mai sănătos mic dejun: mic dejun cu cerealeî

– cerealele trebuie să fie obţinute din măciniş integral sau din amestecuri de grâu dur şi comun, quinoa sau amarat, să nu fie obţinute prin expandare, ci sub formă de fulgi etc.;
– evitaţi cerealele acoperite cu glazuri de zahăr, miere, caramel, ciocolată etc.;
– consumaţi cerealele cu ceai sau cu lapte de soia sau orez şi nu cu iaurt sau lapte.
Cerealele cu lapte sunt foarte bune pentru organism. Tărâţele, fulgii de ovăz sau fructele uscate sunt o sursă excelentă de fibre. Sunt sărace în calorii şi grăsimi şi îmbunătăţesc digestia.

Cel mai sănătos mic dejun: mic dejun cu carne

-150 g grătar de mânzat pregătit fără sursă de foc deschis sub carne, cu garnitură 300 g legume fierte asezonate cu un sos de ciuperci sau roşii;
– ceai de plante (ex: ghimbir) sau ceai verde, oolong, negru, cafea expresso fără lapte.
Sau:
– 1 felie de pâine prăjită;
– 2 felii şuncă slabă (muşchi file, cotlet, piept de pui afumat);
– un iaurt mic (150 de grame).
Poţi alege această variantă de mic dejun dacă ai nevoie de un aport mai mare de proteine pentru ziua respectivă. În timp ce micul dejun bazat pe lapte se află în topul preferinţelor pentru majoritatea femeilor, pentru cel bazat pe carne cu siguranţă vor opta barbaţii.

Cel mai sănătos mic dejun: mic dejun dietetic din fructe și legume

– o banană;

– un suc proaspăt de portocale;

– un iaurt natural în care adăugăm cereale sau fructe.
Acestea sunt componente inevitabile ale oricărui meniu sănătos, iar consumate la micul dejun au şi efecte digestive foarte bune. Corpul nostru are nevoie de fructe şi legume proaspete în fiecare zi pentru a fi protejat de boli.
Micul dejun se serveşte la 1-3 ore de la trezire. Este cea mai importantă masă a zilei, la care nu trebuie să renunţăm cu nici un preţ!

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*