Ultimele stiri

Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE. Ponta felicită Guvernul de la Chișinău și cetățenii Republicii

Cetățenii Republicii Moldova obțin de luni regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate statele membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), după aproape patru ani de negocieri cu UE. Premierul Victor Ponta felicită Guvernul Republicii Moldova și cetățenii acestei țări pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spațiul European.

„Țin să felicit Guvernul de la Chișinău, precum și toți cetățenii Republicii Moldova, pentru liberalizarea vizelor de călătorie în spațiul european, începând cu 28 aprilie 2014. Republica Moldova devine astfel primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care se bucură de această libertate europeană fundamentală care este libertatea de circulație. Este o veste mult așteptată de fiecare cetățean de peste Prut, de toți cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparține în mod firesc și acolo unde îi este locul — în Uniunea Europeană”, afirmă Ponta în mesajul transmis cu ocazia liberalizării vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

El arată că această decizie a fost anunțată, în premieră, de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, în noiembrie anul trecut.

„Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade și, iată, se materializează. Decizia de ridicare a vizelor a fost obținută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative și administrative care a implicat întreaga administrație de la Chișinău și a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susținerea clasei politice și a societății de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităților și cetățenilor deopotrivă, cât și o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova”, afirmă prim-ministrul.

Ponta menționează că va avea în curând ocazia să-i adreseze prim-ministrului Iurie Leancă și în mod direct felicitările sale și ale Guvernului României pentru această reușită.

„Voi reconfirma, totodată, angajamentul nostru ferm față de parcursul european al Republicii Moldova, față de angajarea acesteia pe un traseu democratic și european ireversibil”, conchide Ponta.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*