Ultimele stiri

Chirurgii vasculari din întreaga țară s-au unit în cadrul unei societăți. Cum vor să-i ajute pe bolnavi

Un sfert din specialiștii în chirurgie vasculară din România și-au unit forțele în cadrul unei societăți ce a luat ființă, astăzi, la Timișoara. Medicii sunt nemulțumiți că domeniul în care profesează este prea puțin reprezentant în țara noastră și nu există nici echipamente medicale performante, în condițiile în care bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate.

Pentru a veni în sprijinul pacienților, chirurgii vasculari au creat Societatea Română în Chirurgie Vasculară, prin intermediul căreia speră că vor fi mai vizibili în fața guvernanților. Mihai Ionac, șeful clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, singura de altfel din vestul țării, atrage atenția că tinerii medici care vor să se pregătească în acest domeniu nu au din ce învăța.

“Am cam rămas în urmă în domeniul chirurgiei vasculare. Curricula din care învață medicii rezidenți este antică și de demult, și de aceea vom propune modernizarea ei. Apoi trebuie să introducem în țară ghiduri europene, care deocamdată nu sunt recunoscute. Avem nevoie de anumite dotări, există necesitatea de a crea un registru, astfel încât să putem compara rezultatele obținute la noi în țară cu cele de la nivel european”, explică Mihai Ionac.

Medicul timișorean atrage atenția că în România se tratează de zece ori mai puțini bolnavi care suferă de boli cardiovasculare, din cauza cărora pot rămâne fără mâini sau picioare, decât în Europa. În România există doar 300 de chirurgi vasculari, astfel că există orașe întregi în care nu există nici măcar un specialist care să îi trateze pe pacienții cu probleme cardiovasculare.

Tocmai de aceea, unul dintre obiectivele Societății Române de Chirurgie Vasculară este acela de a-i convinge pe guvernanți să aloce fondurile necesare deschiderii a cel puțin unui compartiment de chirurgie vasculară în fiecare spital județean din țară.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*