Ultimele stiri

Clădirile din Timișoara vor putea fi reabilitate doar după un anumit paletar de culori

Identitatea cromatică a clădirilor a fost supusă la vot în consiliul local. Consilierii au decis că timișorenii nu își vor mai putea vărui imobilele în ce culori au chef. Astfel, de acum în colo, la Timișoara, va exista un paletar de culori similar cu cel folosit la Viena.

„Am constatat că în orașul nostru au apărut nu numai construcții urâte, ci și culori nepotrivite și am hotărât că este momentul să punem piciorul în prag și să reglementăm culorile clădirilor”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Noul proiect va reglementa paletarul de culori atât pentru clădirile istorice cât și pentru clădirile moderne. Paletarul persmis va fi unul destul de restrâns, și deși inspirat din modelul celui de la Viena, va fi mult mai larg. ca cel de acolo.

Pentru a le induce cetățenilor bunul gust în sânge și pentru a evita ca fiecare propietar să-și vopsească partea din clădire în culoarea care îi place fără a ține cont de celelalte clădiri din zonă, primarul Nicolae Robu anunță că dorește și introducerea unor broșuri cu fotografii cu clădiri istorice și nu numai care au un colorit reușit, astfel ca timișorenii să-și poată face o idee despre cum ar trebui să arate clădirile din punct de vedere cromatic.

Mai mult decît atât, primarul anunță că în momentul de față se lucrează la schimbarea abordării acordării de certificate de urbanism.

„Vrem să punem mai mult accent decât până acum. Vrem ca în certificatul de urbanim să apară o poză cu ce se dorește efectiv să se construiască”, mai spune edilul.

Totuși, pentru că legile nu funcționează retroactiv, celor care deja și-au refăcut fațada într-un anumit fel nu li se va putea cere  să aducă clădirea la forma reglementată la momentul de față. Astfel, fațadele clădirilor reablitate până acum vor rămâne în forma actuală.

Cei ce nu vor ține cont de aceste reguli riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*