Ultimele stiri

Companiile timișorene și-au unit forțele pentru a lupta împotriva unei maladii crunte cu care sunt diagnosticați zeci de bebeluși din Timiș

martea daruirii

Mișcarea internațională „Marțea dăruirii” este celebrată și în acest an la Timișoara, la inițiativa unor companii din oraș. Pentru cel de-al doilea an consecutiv, mai multe firme s-au reunit pentru a lupta împotriva fibrozei chistice, o maladie cruntă ce afectează unul din 2.500 de bebeluși.

Pentru a marca pentru a doua oară în România mișcarea internațională Giving Tuesday, marți, 2 decembrie 2014, un grup de firme timișorene donează Asociației Naționale Române de Mucoviscidoză, care activează pe lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, suma necesară pentru achiziționarea unui aparat profesional pentru testul sudorii. Aparatul în valoare de 5.500 euro este esențial în diagnosticarea precoce a fibrozei chistice. Beneficiarii sunt în primul rând cele câteva zeci de copii timișeni aflați în evidențele Asociației, dar și alți potențiali purtători ai acestei maladii genetice din județele învecinate.

„Mucoviscidoza sau fibroza chistică este o boală rară, dar cei care, cu demnitate, o poartă au nevoi dintre cele mai mari. Și acestea încep cu un diagnostic precoce, pentru care este nevoie de aparate performante. Un diagnostic precoce reprezintă o verigă importantă, decisivă, în asigurarea calității vieții acestor bolnavi”, a declarat Liviu Laurențiu Pop, președintele Asociației Naționale Române de Mucoviscioză.

Campania își propune să prelungească speranța de viață a copiilor suspecți de fibroză chistică, și totodată să conștientizeze comunitatea locală cu privire la importanța contribuțiilor caritabile și a voluntariatului.

Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o maladie genetică ce afectează 1 din 2500 de nou-născuți. Boala se manifestă prin îngroșarea mucoaselor, care devin uscate și aderente, afectând toate organele interne, cu excepția creierului. Diagnosticați precoce și tratați corect, pacienții cu mucoviscidoză au în prezent o speranță de viață de 40 ani, pe când fără tratament ea nu depășește 6-7 ani. Nu există tratament curativ pentru fibroză chistică și boala se agravează în timp.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*