Ultimele stiri

Consilierul judeţean Georgeta Rus: „Cancerul descoperit în stadii iniţiale este VINDECABIL”. Cu ce propunere vine PNL pentru prevenirea acestei boli crunte

ofl opera roz

Ziua Internaţională a luptei împotriva cancerului la sân a fost marcată şi de Organizaţia Femeilor Liberale, joi. Astfel, în peste 15 oraşe din ţară au avut loc evenimente de conştientizare a importanţei prevenţiei în lupta împotriva cancerului, marcate prin iluminarea în roz a unor clădiri publice, lansări de lampioane și distribuție de materiale informative.

În Timiş, OFL şi Comisia de Sănătate a PNL Timiş au organizat o dezbatere pe tema prevenţiei în sănătate, proiect de lege depus de PNL şi care a fost prezentat de către deputatul Horia Cristian. Evenimentul a fost inclus în campania naţională “PNL are grijă de sănătatea ta”.

“Obiectivul nostru prin aceste dezbateri publice, dar şi prin caravanele medicale pe care le desfăşurăm în comunele timişene, este să conştientizăm cât mai mult populaţia că un cancer descoperit în stadii iniţiale este vindecabil, să informăm populaţia despre cele mai concrete aspecte: periodicitatea examinărilor preventive, locaţia concretă unde se pot face aceste examinări, dar şi să creăm un cadru legislativ necesar activităţii de prevenţie, prin a cărei aplicare în următorii ani, să se reducă mortalitatea în România, cel puţin până la nivelul mediei europene”, a declarat Georgeta Rus, consilier judeţean PNL Timiş, copreşedinte OFL Timiş.

După dezbatere, a urmat un moment special, şi anume iluminarea Operei din Timişoara în roz. “Cancerul la sân este a doua cauză de mortalitate prin cancer, după cancerul pulmonar, iar una din şase femei poate prezenta această formă de cancer. PNL propune Legea prevenţiei în sănătate, care să crească fondurile alocate pentru prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului”, a spus medicul Olimpia Oprea, copreşedinte OFL Timiş.

Potrivit medicului timişorean, PNL doreşte alocarea unui procent mai mare din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru prevenţia bolilor. “Există acum programe care se adresează cancerului de col uterin, de exemplu, dar se dorește şi includerea unor programe de prevenție a cancerului mamar. Ar fi important ca ecografiile mamare sau mamografiile să fie introduse în aceste programe naționale şi să fie gratuite”, a precizat Olimpia Oprea.

Astfel de dezbateri vor continua, iar la finalul lor, proiectul de lege a prevenţiei în sănătate va fi depus în Parlament.

Caravana “PNL are grijă de sănătatea ta” va continua în Timiş începând cu data de 10 octombrie, când, la sediul PNL Lugoj, medicii vor oferi o serie de consultaţii gratuite. Cea mai importantă investigaţie se adresează femeilor şi are în vedere efectuarea testului Papanicolau. Sunt programate şi teste pentru hepatita C, măsurarea glicemiei şi tensiunii arteriale.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*