Ultimele stiri

Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al CJ Timiş, trimis în judecată în dosarul finanţării echipei Politehnica Timişoara

Constantin Ostaficiuc

Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul finanţării ilegale de către CJ Timiş a echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Alături de Ostaficiuc a mai fost trimis în judecată şi Nădăştean Ioan-Petrişor, fost secretar al judeţului Timiş, dar şi mai mulţi funcţionari publici.

Totodată, Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ion şi Roşca Liviu Ioan, care au avut funcţii de conducere în cadrul SC Politehnica Timişoara SA, sunt judecaţi pentru  complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2011, Ostaficiuc Constantin şi Nădăştean Ioan-Petrişor, profitând de funcţiile pe care le ocupau, în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat şi dispus alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi coinculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), în condiţiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, fiind excluse societăţile comerciale al căror scop este obţinerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanţare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.

În concret, s-a reţinut că inculpaţii Constantin Ostaficiuc – preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi Petrişor Ioan Nădăştean – secretar al judeţului, cu ştiinţă, au iniţiat procedurile de obţinere şi apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. (societate care ulterior şi-a schimbat denumirea), având ca obiect susţinerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., invocând ca şi considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA.

Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării.

Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Judeţean Timiş, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), din bugetul judeţului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș.

Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor de plată restante şi la termen ale S.C. Politehnica Timişoara S.A. faţă de Consiliul Judeţean Timiş, obligaţii ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul judeţean tocmai din categoria celor menţionate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât şi a actelor adiţionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J.  Timiş, atât la data semnării protocolului, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpații Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan şi Roşca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.

În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timişoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condiţiile în care, între destinaţiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinaţie specială – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal) şi utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timişoara, nu exista corespondenţă. Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi Consiliu Judeţean, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc.).

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Ostaficiuc Constantin, Nădăştean Ioan-Petrişor, Hrenoschi Răzvan, Mihuţ Mircea Marian, Roşca Liviu Ioan și Cionvică Dan Sabin.

De asemenea,  au mai fost aplicate popriri  asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpaților Nădăştean Ioan Petrişor și Ostaficiuc Constantin.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*