Ultimele stiri

Contract ilegal de câteva zeci de milioane de euro semnat la Ministerul Transporturilor în mandatul lui Dan Șova

Firma Regional Air Services, care deține aeroportul Tuzla, a primit un cadou de câteva zeci de  milioane de euro de la Ministerul Transporturilor, în baza unor acte semnate de o agenție a statului și de către președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Zilele acestea, Dan Șova, predecesorul lui Ioan Rus la ministrul Transporturilor si unul dintre apropiații premierului Victor Ponta, este capul de afiș al anchetelor DNA, fiind urmărit penal pentru că ar fi păgubit statul cu 3,4 milioane de lei prin trei contracte de consiliere juridică. Acestora li s-ar putea adăuga un alt contract, de data acesta de câteva zeci de milioane de euro, acordat ilegal tot în mandatul său, firmei private, Regional Air Services, controlate de discretul om de afaceri Dorin Ivașcu.

În martie 2014, Dorin Ivașcu, de numele căruia se leagă și un controversat proiect de HG prin care aerodromul Tuzla ar putea deveni aeroport internațional și punct de frontieră, reușea să primească prin atribuire directă un contract de asigurare a activității de căutare și salvare a vieții omenești pe mare și intervenții în caz de poluare (serviciu SAR) printr-o hotărâre a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).

„Decizia ARSVOM din martie 2014 completează alte două acte administrative în favoarea firmei lui Dorin Ivașcu. În noiembrie 2013, Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, cercetat și el penal în mai multe dosare, a încredințat în mod direct către RAS Tuzla un contract privind asigurarea unui serviciu de interes economic general (SIEG) . Este vorba de un serviciu de creștere a siguranței transportului aerian, inclusiv offshore, prin crearea unui centru de pregătire a zborului deasupra mării. Cum decembrie este luna cadourilor, RAS Tuzla a primit tot prin atribuire directă un contract pentru prestarea aceluiași serviciu de interes economic general și din partea Consiliului Local Tuzla. RAS Tuzla a cerut și a și primit avizul din partea Consiliului Concurenței , după doar patru zile de când s-a emis decizia”, informează m.b1.ro.

Potrivit aceleași surse, toate cele trei Hotărâri au încălcat principiul transparenței procedurilor de încredințare a seviciilor publice și cele de interes economic general. Mai mult, a fost obturat accesul oricărui alt potențial operator (de stat sau privat) al acestui serviciu prin atribuirea directă, ceea ce instituie un monopol ilegal obținut de RAS Tuzla.

„Foarte important de precizat este că singurii beneficiari eligibili ai fondurilor structurale europene din Programul Operațional Sectorial Transport (POST) sunt companiile de stat din subordinea Ministerului Transporturilor. Apare întrebarea legitimă: ce caută în Ghidul de accesare a respectivelor fonduri o companie exclusiv privată precum  RAS Tuzla cu un proiect aprobat modernizare a aeroportului cu bani europeni? Informația poate fi verificată consultând site-ul AMPOST la secțiunea MASTERPLAN GENERAL DE TRANSPORT – varianta aprilie 2014, unde printre multitudinea de proiecte admise spre a fi testate  ale companiilor de stat selectate, regăsim și SC REGIONAL AIR SERVICES  cu proiectul de Modernizare și extindere a aeroportului Tuzla” ca fiind admis. Și nota bene: finanțarea implică 0% contribuție din partea aplicantului, RAS Tuzla, ceea ce face ca contribuția să fie una  exclusiv publică – 75% FEDR și restul de  25% de la bugetul de stat”, susține aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*