Ultimele stiri

Cosmonautul Dumitru Prunariu, la Timișoara: „Pământul, ca un pietroi mare care se învârtea sub mine”. Când va zbura următorul român în Cosmos

dumitru prunariu

Studenții de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara s-au întâlnit, ieri, cu un român cu totul special. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, le-a vorbit tinerilor despre cum pot să-și aleagă cariera potrivită pentru ei, dar și despre emoțiile trăite în perioada cât a zburat în Cosmos.

„Am început să văd lumea puțin mai diferit, după ce am zburat în spațiul cosmic. Am înțeles fizic ce reprezintă globul terestru și am perceput cu simțurile mele ce reprezintă el în Univers. Practic, era un pietroi mare de tot care se învârtea sub mine în spațiul cosmic, cu o putere enormă, dar Pământul este, totuși, un corp ceresc ca oricare altul”, a spus Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a ținut să precizeze că este tare curios să vadă cm vor evolua unii din tineri, după conferința susținută la Timișoara. „Am avut ocazia, în timp, după ce am avut ore la Facultatea de Inginerie Spaţială din Bucureşti, apoi la Academia de Studii Economice, să aflu după ani de zile că unii dintre studenţi au abordat un anumit domeniu motivaţi de modul în care le-am prezentat eu anumite activităţi şi am fost foarte bucuros. Deci eu sper ca aceste conferinţe pe care le ţin să îi motiveze pe tineri să îşi aleagă o profesie adecvată pregătirii şi talentului lor”, a precizat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a mai declarat că, din punctul său de vedere, cu siguranță vor mai zbura români în spațiul cosmic, doar că e important să vedem când se va întâmpla acest lucru. „Suntem membrii Agenției Spațiale Europene de trei ani, deci avem posibilitatea oficial să participăm la noile selecții de candidați astronauți, doar că va trebui să avem puțin mai multă răbdare. Ultima selecția a avut loc în 2009 și nu știm când va fi organizată următoarea”, mai spune omul de știință.

În ceea ce privește industria spațială, Dumitru Prunariu a adăugat faptul că „în calitate de membrii ai Agenției Spațiale Europene, România are la dispoziție aproximativ un milion de euro, bani dedicați exclusiv experimentelor românești propuse pentru spațiul cosmic în folosul instituțiilor românești. De asemenea, vom putea participa industrial la construirea viitoarei rachete purtătoare Ariane 6”.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*