Ultimele stiri

CRIZA DIN GRECIA. Eurogrup aprobă un împrumut de 7 miliarde de euro.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit joi, în principiu, acordarea unui împrumut punte de 7 miliarde de euro Greciei, potivit uno surse citate de Bloomberg. Decizia a venit după ce în cursul nopţii de ieri Parlamentul de la Atena a aprobat planul de măsui de austeritate necesar obţinerii unui nou pachet financiar de până la 86 de milarde de euro.
Împrumutul urmează să fie anunţat vineri, după ce parlamentele naţionale din mai multe state din zona euro vor aproba acordul semnat luni de premierul elen Alexis Tsipras, a spus oficialul.

Împrumutul va proveni din Mecanismul European de Stabilitate Financiară, care este fondul de salvare al Uniunii Europene.
Finanţarea va permite Greciei să răscumpere luni obligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană şi să acopere alte costuri, în timp ce premierul Tsipras va negocia detaliile celui de-al treilea program de salvare, în valoare de până la 86 de miliarde de euro.
BCE suplimentează ajutorul financiar pentru băncile greceşti
Tot astăzi, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul privind finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, limita fiind astfel de 90 de miliarde de euro, a declarat preşedintele Mario Draghi, care se aşteaptă ca statul elen să ramburseze luni instituţiei o datorie de 3,5 miliarde de euro.
Draghi a explicat că BCE a decis să suplimenteze „substanţial” împrumuturile de urgenţă puse la dispoziţia băncilor elene prin programul ELA, datorită evoluţiilor pozitive care au avut loc în ultimele zile, instituţia pornind de la aşteptarea că Grecia va rămâne în zona euro, relatează MarketWatch.
Şeful BCE a precizat totodată că instituţia a decis ca suplimentarea împrumuturilor acordate băncilor din Grecia prin programul ELA să nu mai fie ţinută secretă.
În urma declaraţiei lui Draghi privind plata de către Grecia a datoriei de 3,5 miliarde de euro, scadentă pe 20 iulie, moneda unică europeană s-a apreciat faţă de dolar şi lira sterlină.
Parlamentul elen a aprobat în noaptea de miercuri spre joi măsurile de reformă cerute de creditori în schimbul reluării finanţării Greciei, după dezbateri tensionate şi pe fondul protestelor violente anti-austeritate de pe străzile Atenei.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*