Ultimele stiri

CSM: Procedura ridicării imunităţii parlamentarilor ar trebui schimbată, blochează anchetele

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţin că procedura ridicării imunităţii parlamentarilor ar trebui regândită şi modificată, astfel încât anchetele penale care vizează senatori şi deputaţi să nu fie blocate, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul CSM.

Membrii consiliului au luat în discuţie în şedinţa de plen de joi o propunere legislativă privind modificarea şi completarea articolului 24 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor şi a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în vederea formulării unui punct de vedere. Ministerul Justiţiei a cerut CSM un punct de vedere privind propunerea legislativă, la solicitarea Comisiei Juridice a Senatului, informează Mediafax.

Potrivit aceleași surse, articolul 24 din Legea nr. 96/2006 se referă la procedura ce trebuie urmată pentru reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar. Astfel, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui camerei din care face parte de către ministrul Justiţiei. Apoi, preşedintele camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de îndată cererea la cunostinţa Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective, care va întocmi un raport în termen de trei zile. Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor săi.

Acelaşi articol stabileşte faptul că cererea ministrului Justiţiei, însoţită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere şi adoptare plenului camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de cinci zile de la depunerea raportului.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că rolul Parlamentului în procedura de ridicare a imunităţii trebuie să se limiteze la a constata dacă există sau nu o legătură directă de cauzalitate între motivarea solicitării de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului, ori de urmărire penală în cazul parlamentarului membru sau fost membru al Guvernului, şi voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, scrie Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*