Ultimele stiri

Cum este marcată Ziua Națională fără Tutun, la Timișoara

fumat

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, prin iniţiative menite să atragă atenţia cu privire la impactul pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor, este aniversată și la Timișoara.

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş cadrul informării şi sensibilizării elevilor cu privire la riscurile la care se supun prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acestora din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, va derula până în data de 21 noiembrie activităţi interactive de prevenire a fumatului în unităţile de învăţământ din judeţul Timiş, la Centrul Educativ Buziaş, precum şi la Librăria Cărtureşti.

Astfel, se va atrage atenţia şi asupra efectelor dăunătoare ale fumatului secundar asupra sănătăţii, în special în ceea ce-i priveste pe elevii care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor, de nefumători, este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*