Ultimele stiri

Cum justifică Aquatim faptul că Timișoara a fost inundată noaptea trecută

aquatim

În noaptea de miercuri spre joi, Timișoara a fost inundată din cauza ploii abundente. Reprezentanții Aquatim se apără și spun că și-au făcut treaba, doar că debitul care a trecut prin pompele de la stație de epurare a Timișoarei a fost chiar și de 12 ori mai mare mare decât în mod normal.

12 echipaje de intervenție ale Aquatim au lucrat în noaptea de 14 spre 15 mai, cu utilaje specializate, pentru a rezolva problemele apărute pe rețeaua de canalizare a Timișoarei, din cauza ploii abundente. Angajații societății au înlăturat blocajele apărute pe canale, au desfundat receptorii de preluare a apelor pluviale și au evacuat apa din subsolurile  inundate. Potrivit reprezentanților Aquatim, codul galben a adus aseară ploi torențiale, dar și debite impresionante de ape pluviale în canalizarea Timișoarei.

„Canalizarea Timișoarei a funcționat în noaptea de 14 spre 15 mai, ca dovadă pompele au „dus” timp de 10 ore, cantități de 5-10 ori mai mari decât cele obișnuite, cantități procesate de stația de epurare. La ploi torențiale, este depășită, temporar, capacitatea de preluare a receptorilor de apă pluvială, practic suprafața de preluare nu este suficientă. Acest lucru s-a întâmplat la pasaje, unde pompele au pornit automat și au mers fără întrerupere. Aici am intervenit cu utilaje pentru a ajuta sistemul, date fiind precipitațiile abundente și faptul că pasajele sunt sub nivelul mediu al orașului. Întreținerea regulată şi o bună cunoaştere a sistemului cu care se lucrează sunt condiții necesare pentru asigurarea serviciilor de utilitate publică și în situații excepționale”, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

“În general, la dimensionarea sistemelor de canalizare se ţine cont de statisticile istorice referitoare la populaţie, condițiile climatice etc, parametrii fiind impuși de standardele în vigoare. Niciunde în lume sistemele nu sunt dimensionate pentru condiții excepționale, cum ar fi cele de cod (galben, portocali, roșu), rolul „codurilor” fiind tocmai acela de a atenționa depășirea normalității”, se apără conducerea Aquatim.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*