Ultimele stiri

Cum pot studenții de la UVT, pasionați de fizică, să lucreze pe salarii uriașe pentru cel mai puternic laser din lume, care va fi construit la Măgurele

laser magurele

250 de locuri de muncă și alte 55 de burse sunt disponibile pentru tinerii pasionați de fizică și cercetători în cadrul ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele până în vara anului trecut. Prin intermediul unui proiect finanțat cu bani de la Comisia Europeană, în România va funcționa cel mai puternic laser din lume, care va fi de zece ori mai puternic decât cel mai performant laser care există în acest moment.

Pentru a-i convinge pe viitorii fizicieni să se implice în acest proiect de anvergură, unic în lume, o echipă de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele s-a aflat, astăzi, la Universitatea de Vest din Timișoara. Astfel, am putut afla că cei care vor fi recrutați pentru a face practică în institut vor primi burse cuprinse între 600 și 1.000 de euro, iar specialiștii care vor fi angajați pot primi un salariu lunar chiar și de 6.000 de euro.

“Le propun studenților ceva simplu: să se gândească la faptul că există un loc în România care este la nivelul celor de afară unde visează să se ducă și să facă cercetări la nivelul cel mai înalt. În cadrului proiectului ELI sunt disponibile 250 de poziții, de la director până la tehnicieni și operatori, aici vorbim de angajări de personal permanent, apoi sunt pozițiile temporare de asistenți în cercetare, pentru cei care-și fac doctoratul, sau burse post-doctorale pentru cei care vin pe o durată de un an sau doi să-și facă studiile în domeniul ăsta”, a explicat Ioan Ursu, secretar științitic în cadrul proiectului ELI.

Cel mai puternic laser din lume va deschide drumul către o nouă generaţie de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici şi mai puţin costisitori şi vor fi destinaţi cercetării fundamentale din fizică, precum şi aplicaţiilor medicale. Construcția centrului va fi finalizată în 2015, urmând ca primele experimente cu ajutorul acestui laser să fie realizate de abia din anul 2018. Mai multe informații sunt disponibile pe www.eli-np.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*