Ultimele stiri

Cum pot timișorenii să prevină accidentele vasculare cerebrale cu o simplă ecografie

accident vascular cerebral

Medicii timișoreni de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul spitalului județean atrag atenția că accidentele vasculare cerebrale, a treia cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare și cancerul, ar putea fi prevenite cu o simplă ecografie.

Astfel, persoanele care fumează, au colesterolul mărit, au tensiunea ridicată și suferă de diabet ar trebui neapărat să se prezinte la un control pentru că există șanse destul de mari să fie depuse pe arterele carotide grăsime, ceea ce face ca sângele să ajungă mai greu la creier.

În acest caz, este recomandată o ecografie carotidiană. Dacă se observă depuneri de grăsimi pe carotide, soluția este o operație simplă, neinvazivă și nedureroasă care este realizată și la Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul spitalului județean.

De altfel, medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară, împreuncă cu Societatea Română de Chirurgie Vasculară au organizat, săptămâna trecută, primul curs practic de ultrasonografie carotidiană, adresat medicilor rezidenți și specialiștilor din cardiologie, neurologie, medicină internă și chirurgie vasculară.

„Dincolo de premiera unei asemenea acțiuni științifice se află însă concluziile și acțiunile ce se cuvin a fi urmate: după vârsta de 45 de ani, o ecografie carotidiană poate reduce semnificativ riscul unui atac cerebral. Iar cursul practic organizat de noi a fost în măsură să îi învețe pe medici cum să identifice pacienții cu probleme și pe care dintre aceștia să-i îndrume către neurolog sau chirurgul vascular. Fiindcă operația, într-un asemenea caz, reduce riscul de atac vascular cerebral cu 80 %”, a precizat medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*