Ultimele stiri

Cum rezistă comercianții mici din Timișoara în fața marilor lanțuri de magazine

imm-uri

Cum supravieţuim concurenţei şi instabilităţii legislative , acestea sunt subiectele care au fost dezbătute, astăzi, la Timișoara, în cadrul primei întâlniri a membbrilor Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

Deşi, individual, volumul de afaceri al unui mic comerciant poate părea mic, dacă privim comunitatea în ansamblu vom constata că aceasta reprezintă un contribuitor net semnificativ în economie şi social.

„Primii 85 de miliardari ai globului sunt mai bogaţi decât jumătate din populaţia lumii. Asta nu înseamnă că acea jumătate este mai puţin importantă decât cele 85 de persoane. Noi, în comparaţie cu marile lanţuri de magazine, suntem o jumătate de lume. Şi suntem importanţi. Cifrele vin în sprijinul afirmaţiei mele: în perioada 2000 – 2010 IMM-urile au creat o jumătate de milion de locuri de muncă, în timp ce întreprinderile mari au pierdut 760 mii locuri de muncă. Îmi place să cred că mesajul nostru va ajunge să fie înţeles şi de cei care fac politicile fiscale şi că vom găsi împreună o modalitate să redresăm situaţia. Creşterea numărului, potenţialului şi competitivităţii IMM-urilor constituie o direcţie esenţială de relansare a economiei României şi de reducere a decalajelor economico-sociale faţă de ţările UE”, declară Cora Muntean, secretar executiv ANCMMR.

Problemele majore ale activităţii micilor retaileri sunt, astăzi, legate de concurenţa agresivă din partea marilor reţele comerciale şi de legislaţia fiscală impredictibilă şi instabilă.

Una din cele mai importante probleme legate de instabilitatea legislativă şi fiscală este impactul negativ al comerţului ilicit asupra cifrei de afaceri a micilor comercianţi. Volumul comerţului ilicit este în creştere ca urmare a ultimelor modificări legislative şi ameninţa vânzările firmelor care operează legal şi corect. În zona de vest a României, care include Timişoara, incidenta comerţului ilicit cu ţigarete este de 21.2%, aşa cum reiese din studiul Novel.

Asociaţia va prelua temele de discuţie semnalate în cadrul întâlnirii de la Timişoara şi, după încheierea programului de evenimente locale, le va publica şi înainta către factorii de decizie din administraţia centrală.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*