Ultimele stiri

Cum vrea primarul Nicolae Robu să atragă mai mulți spectatori la Festivalul Jazz TM și să-l îngroape pe cel de la Gărâna

Primăria Timișoara vrea cu orice preț să îngroape Festivalul de Jazz de la Gărâna, unul dintre cele mai cunoscute din vestul țării, devenit deja o tradiție. După ce a anunțat, anul trecut, că festivalul nu va mai primi niciun leu din partea municipalității, Nicolae Robu s-a gândit să apeleze la încă o metodă, care a iscat numeroase controverse, astfel încât festivalul dedicat muzicii jazz din județul Caraș-Severin să dispară. Astfel, în urmă cu două săptămâni, reprezentanții municipalității anunțau că Festivalul de Jazz de la Timișoara se va desfășura în acest an exact în perioada în care se organiza și cel din Gărâna. Nicolae Robu a încercat să justifice această schimbare într-un mod halucinant. “Noi am anunțat primii când va avea loc festivalul, ei (n.r. organizatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna) nu au anunțat o dată”, explica edilul șef. Declarația este ciudată, mai ales că festivalul de la Gărâna a fost organizat, cel puțin în ultimii șase ani, în aceeași perioadă, 11 – 14 iulie.
Schimbarea datei Festivalului Jazz TM l-a nemulțumit pe Marius Giura, organizatorul Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, care explică faptul că nu are cum să schimbe data evenimentului întrucât sunt deja contracte semnate cu câțiva artiști care vor urca pe scenă. Același argument l-a folosit și viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Marius Giura.

Cum a apărut Jazz TM
Vă reamintim că în urmă cu un an, Nicolae Robu a uimit iubitorii de muzică jazz din vestul țării în momentul în care a anunțat că nu mai vrea să dea cei 100.000 de lei din partea Primăriei Timișoara pentru Gărâna Jazz Festival. “Nu o să alocăm bani pentru niciun festival organizat în afara Timișoarei, nici la Gărâna, nici în altă parte”, afirma ferm edilul șef. Și s-a ținut de cuvânt, ba chiar mai mult a luat decizia să aloce din bani publici nu mai puțin de 100.000 de euro pentru organizarea unui festival al jazz-ului la Timișoara. Astfel, prima ediție a festivalului a avut loc în perioada 5 – 7 iulie 2013, pe scena amplasată în Piața Victoriei au urcat nume mari, printre care și artiști nominalizați la premiile Grammy: Richard Bona, Manu Delgado sau Hidden Orchestra. Totuși, prima ediție a festivalului nu s-a bucurat de un succes prea mare, multe dintre bilete au rămas nevândute.

10.000 de spectatori la Gărâna Jazz Festival, în 2013
Deși Primăria Timișoara a tăiat finanțarea pentru Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, cea de-a XVII-a ediție desfășurată anul trecut s-a bucurat de un real succes. Nu mai puțin de 10.000 de persoane, venite din toată Europa, s-au adunat în Poiana Mărului, ca să asculte live muzică jazz de calitate. Iar pe scena festivalului au urcat artiști ca Bill Frisell, Charles Lloyd, Peter Sarosi sau Arild Andersen. Festivalul de Jazz de la Gărâna s-a transformat de-a lungul anilor într-unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în curtea unei case din Gărâna.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*