Ultimele stiri

Curcan la cuptor

curcan la cuptor

Ingrediente

1 curcan mare
14-15 felii de bacon
5 linguri unt
6 linguri ulei de măsline
1 l supă de carne (pasăre sau vită)
100 ml coniac
3 lămâi
1 portocală
3 cepe
3 morcovi
1 ţelină potrivită
1 căpăţână de usturoi
2 linguri cimbru uscat
3 crenguţe de rozmarin
boia de ardei dulce
sare
piper

Pentru garnitură

1 varză murată
3 linguri ulei
boabe de piper
cimbrişor uscat

Cum se prepară

Se spală bine curcanul cu apă rece, se pune la scurs, apoi se usucă cu prosoape absorbante în interior şi exterior, se pudrează cu sare şi piper şi se lasă circa 30 de minute, la rece, să se condimenteze.

Se umple curcanul cu zarzavaturile tăiate bucăţele, la care se adaugă usturoiul tocat fin, cimbru, rozmarin, două linguri de ulei, câteva felii de lămâie, sare şi piper, după gust. Se
sigilează deschizătura şi se aşază pasărea într-o tavă încăpătoare, unsă cu ulei.

Se unge curcanul cu unt, se acoperă pieptul şi picioarele cu felii de bacon, se toarnă supa în tavă, restul de ulei şi deasupra se pune o folie de aluminiu, apoi se aşază tava în cuptorul bine încins, pentru circa două ore.

În ultimele 30 de minute, se scot folia de aluminiu şi baconul, se stropeşte friptura cu sosul din tavă şi cu coniac, se pudrează cu boia de ardei şi se lasă în cuptor să se
rumenească frumos deasupra. Din când în când, se stropeşte cu sosul din tavă.

Între timp, se căleşte separat varza cu ulei, se condimentează cu piper boabe şi cimbrişor. Când este gata, se transferă curcanul deasupra, de jur-împrejur se aşază felii groase de citrice şi se pune tava la cuptor pentru 10‑15 minute, să se amestece aromele. Se serveşte cald, scrie Click.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*