Ultimele stiri

Curg amenzile pentru terenurile nesalubrizate de la Timișoara. Între timp, taxa pe paragină este în lucru

După ce săptămâna trecută societatea Industria Lânii S.A. s-a ales cu o nouă amendă pentru că și-a lăsat terenul în paragină, iată că o altă societate a fost sancționată de polițiștii locali. Vorbim despre un teren ajuns focar de infecție, în Calea Torontalului, în spatele stației Petrom, după ce a fost lăsat în paragină de proprietari, iar mai mulți oameni ai străzii au improvizat acolo adăposturi ilegale.

Ca urmare a sesizărilor de la cetățeni, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au efectuat verificări și au aplicat sancțiune contravențională conform HCL 371/2007 modificată societății GS Aedificandi SRL, care deține un teren în zona Calea Torontalului, în spatele stației Petrom, pentru care nu a luat măsuri de salubrizare, igienizare și împrejmuire.  Deși inițial proprietarii firmei au fost notificați cu privire la necesitatea luării acestor măsuri în caz contrar riscând amenzi între 1500 și 2500 lei, aceștia nu s-au conformat, motiv pentru care au fost sancționați. Mai mult, pe terenul amplasat pe str. Aurel Pop mai multe persoane fără adăpost și-au improvizat ilegal adăposturi, transformând terenul într-un adevărat focar de infecție”, transmit cei de la Poliția Locală.

Reprezentanții societății au fost sancționați cu 1500 lei, precum și cu o nouă somație pentru curățarea și îngrădirea terenului. Totuși, este foarte posibil ca somația să-i lase reci pe proprietarii terenului, căci astfel de lucruri se întâmplă frecvent, Timișoara ajungând să aibă sute de terenuri și clădiri lăsate în paragină.

Tocmai acesta este motivul pentru care primarul Nicolae Robu dorește introducerea taxei pe paragină, procedură aflată deja în lucru. Sătul de casele care stau să cadă și de terenurile pline de buruieni, edilul vrea să-i pună la punct pe proprietarii care nu dau doi bani pe clădirile și terenurile pe care le dețin. Astfel, prin introducerea acestei taxe, Robu vrea „impulsionarea” proprietarilor de a-și îngriji proprietățile.

În acest sens, edilul anunța că, juriștii din PMT vor miza pe faptul că aceste proprietăți lăsate în paragină afectează mediul și implicit cetățenii orașului și așa taxa va putea deveni legală.

Există o posibilitate de încadrare pentru că se afectează și mediul, nu există o rubrică în codul fiscal, dar există alte reglementări la care pot fi încadrate aceste situații pentru că produc afectări ale mediului, al imaginii orașului, al sănătății cetățenilor. Doresc să fie o măsură care să îi oblige pe proprietari să-și valorifice proprietățile în ce manieră vor ei”, explica edilul luna trecută, când a propus introducerea acestei taxe.

Odată introdusă taxa pe paragină, cei ce nu se vor conforma, riscă să-și piardă proprietățile. Asta pentru că aceștia ar risca să fie executați silit pentru datoriile la bugetul local.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*