Ultimele stiri

Curtea Constituțională poate trânti ordonanța lui Ponta

Curtea de Apel București a deschis posibilitatea anulării ordonanței de urgență a guvernului Ponta privind alegerile prezidențiale. Curtea de Apel București a admis joi, 21 august 2014 solicitarea depusă în numele Partidului Național Liberal de președintele Klaus Iohannis, decizând sesizarea Curții Constituționale cu modificările aduse legii alegerii președintelui României introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 45/2014.

„Avocatul Poporului, sesizat de 18 ONG-uri, refuzase anterior să facă același lucru sub pretextul că asta ar însemna partizanat politic. Până acum, OUG-ul putea fi atacat la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului – asta în practică, pentru că legea oferă posibilitatea numai persoanei interesate să conteste și este greu de dovedit un prejudiciu direct cauzat de un OUG – dar ACL a reușit să treacă peste lipsa de acțiune a Avocatului Poporului. Mecanismul ar putea fi folosit și în cazul altor ordonanțe de urgență pe care Avocatul Poporului refuză să le atace la Curtea Constituțională”, informează romaniacurata.ro.

Sesizarea PNL a avut la bază Art. 9 din L 554/2004, legea contenciosului administrativ:

Art. 9
(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate.
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond.
(3) Instanta de contencios administrativ, dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, repune cauza pe rol si va da termen, cu citarea partilor, numai daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala. In caz contrar, respinge actiunea ca inadmisibila pe fond.

Potrivit aceleași surse, miza o reprezintă mai multe articole considerate neconstituționale, dar în funcție de timpul necesar pentru o decizie chiar data alegerilor ar putea fi amânată cu câteva săptămâni.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*