Ultimele stiri

De ce boli profesionale suferă locuitorii din vestul țării

boli profesionale

Aproximativ 1.500 de angajați sunt diagnosticați cu o boală, anual, de care se îmbolnăvesc din cauza locului de muncă. În realitate ar trebui să fie de cel puțin 20 de ori mai mulți pacienți, însă medicii de medicina muncii se feresc să raporteze astfel de cazuri. Motivul? Acești medici sunt plătiți de către angajator și nu de către Casa Națională de Sănătate.

“Avem boli profesionale pentru că trăim și pentru că muncim. Fiecare loc de muncă, indiferent că este la birou sau într-o întreprindere, aduce niște riscuri dacă nu se lucrează corect, nu se respectă niște reguli. În România nu prea avem boli profesionale pentru că nu se semnalează și nu se declară din teritoriu. În momentul în care omul se duce la medic pentru că i-a apărut o leziune pe piele, de exemplu, acel medic are obligația, dacă bănuiește că este o boală profesională, să semnaleze acest lucru prin completarea unui formular”, spune Elena-Ana Păuncu, șefa disciplinei de Medicina Muncii din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

Printre cele mai frecvente boli profesionale de care suferă angajații din vestul țării de numără depresia, efectele legate de stres, sinuciderile la locul de muncă, durerile de spate sau dermatozele profesionale.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*