Ultimele stiri

De ce crede un medic din județul Timiș că ar trebui inscripționate pe cărțile de identitate Rh-ul și grupa sanguină

carte de identitate

O mare parte dintre români nu știu ce factor Rh sau grupă sanguină au. În urmă cu câțiva ani, pe spatele cărților de identitate aceste date erau inscripționate, dar de o vreme încoace acest lucru nu a mai devenit obligatoriu. Astfel, s-a ajuns ca în ziua de zi, doar mămicile și eventual soții lor să fie obligați să-și facă aceste analize.

Totuși, Flacvia Marinconi Marcu, medic primar de medicină general în orașul timișean Făget, atrage atenția că este foarte important determinarea factorului Rh, dar și a grupei sanguine.

“Pentru situațiile de urgență, grupa sanguină și Rh-ul în caz de transfuzie sunt absolut necesare, pentru că altfel nu ai pe ce să pui mâna. Ar fi nevoie de o campanie în cadrul căreia determinarea Rh-ului și a grupei sanguine să fie gratuită, și nu contra cost. În afară de pacientele gravide, care obligatoriu își fac Rh-ul și eventual soții lor, în rest, populația României nu are Rh făcut”, a explicat medicul timișean

Flavia Marinconi Marcu consideră că este esențial, mai ales pentru pacienții care se află în stare gravă și au nevoie urgentă de sânge să se cunoască de către medici aceste date. „Ar trebui ca analizele pentru determinarea factorului Rh și a grupei sanguine să fie gratuite, iar pe buletinele noi, pe spate, să existe o rubrică, să se pună o ștampilă cu Rh-ul și grupa sanguină”, a conchis medicul din Făget.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*