Ultimele stiri

De ce este considerată boala cronică de rinichi un “ucigaș silențios”

rinichi

Nu doare, dar totuși există! Vorbim de boala cronică de rinichi, care este considerată de specialiștii timișoreni în nefrologie un “ucigaș silențios”. De Ziua Mondială a Rinichiului, medicii au dorit să atragă atenția asupra acestei maladii ce afectează din ce în ce mai multe persoane.

Boala cronică de rinichi poate afecta persoanele de orice vârstă sau rasă. Potrivit statisticilor, această boală afectează 10 % din populație și poate determina tensiunea arterială crescută și diabetul.  Dacă aveți tensiune arterială crescută, diabet, aveți în familie pacienți care au boală de rinichi, sunteți supraponderal, fumați sau aveți peste 50 de ani – atunci există riscul să suferiți de această maladie.

Boala cronică de rinichi în stadii inițiale nu are semne sau simptome, o persoană poate pierde până la 90 % din funcția rinichilor până la apariția primelor semne. Și anume, picioare umflate, oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea poftei de mâncare sau urină “spumoasă”.

Din fericire, pacienții care bănuiesc că au această boală o pot depista în schimbul unei sume modice de doar 15 lei prin realizarea unui examen de urină pentru a verifica dacă există orice urmă de proteine în urină și un examen de sânge pentru măsurarea nivelului de creatinină serică.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*