Ultimele stiri

Depunere de coroane, dezvelire de busturi și titluri de cetățean de onoare, de Ziua Timișoarei

Zi plină în orașul de pe Bega, unde s-au sărbătorit astăzi 96 de ani de când trupele române au intrat în Timişoara! Astfel, de ziua desemnată în 1999 ziua orașului, au avut loc o serie de evenimente importante. S-au depus coroane de flori, s-au dezvelit noi busturi pe Aleea Personalităților și s-au acordat nu mai puțin de patru titluri de cetățean de onoare al municipiului.

Evenimentele au început de la primele ore ale dimineții când primarul Timişoarei a depus o coroană de flori la statuia lui Virgil Economu, colonelul ce se afla în fruntea Armatei Române la intrarea în Timișoara. Ulterior, oficialitățile au ajuns în Parcul Central, unde au fost dezvelite două busturi: cel al medicului Pius Brinzei și cel al scriitorului Anghel Dumbrăveanu.

Depunere coroane Virgil Economu 03 img_6319_1438594007

„Nu mai sunt locuri pe Aleea Personalităţilor! Această zonă a devenit deja ocupată de busturile unor mari personalităţi ale oraşului nostru şi ne preocupă să găsim o continuare a ei într-un alt loc potrivit. Mă bucur că astăzi am reuşit să dezvelim şi busturile altor două personalităţi ale oraşului nostru, academicianul Pius Brânzeu, un chirurg şi un profesor universitar strălucit şi bustul poetului Anghel Dumbrăveanu, un om care a făcut cinste competentei literare a Timişoarei”, a spus primarul Nicolae Robu la sfârșitul momentului.

Evenimentul din Parcul Central s-a desfășurat și în prezența altor oficialități precum președintele CJT Titu Bojin sau prefectul județului Eugen Dogariu. De asemenea, un batalion al armatei a defilat pe parcursul evenimentului.

Ulterior, manifestațiile s-au mutat la rectoratul Politehnicii, unde a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local. În cadrul acesteia patru personalități marcante ale banatului au fost distinse cu titlul de cetățean de onoare al Timișoarei. Vorbim de profesorul universitar Ioan Anton, de profesoara Coleta de Sabata, de fostul minisru al Educației, Ștefan Drăgulescu, dar și de interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia.

Sedinta festiva 11 Sedinta festiva 10 Sedinta festiva 13 Sedinta festiva 02

Astăzi, 3 august, sărbătorim ziua Timișoarei și omagiem ziua  în care Armata Română a intrat în Timișoara, în 1919, consființind trecerea Banatului sub administrație românească. S-a împlinit atunci un vis de secole, visul ca toate teritoriile să fie împreună și să constituie România. Am considerat că într-un așa moment este important să decernăm titlul de cetățean de onoare unor mari personalități ale orașului din două domenii de activitate: pe de o parte din domeniul academic și pe de alta din domeniul cultural artistic”, a mai spus primarul Nicolae Robu în cadrul evenimentului de la rectorat.

Seara continuă cu mai multe momente culturale, astfel că iubitorii de jazz sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru prin Horărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre, se marchează ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti. În ultimii ani, de Ziua Timişoarei, municipalitatea a oferit timişorenilor momente de bucurie şi destindere cu ocazia zilei oraşului lor.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*