Ultimele stiri

Deputatul PSD de Timiș, Cătălin Tiuch, declarație politică despre situația gestionării deșeurilor în România. Ce semnal de alarmă trage

Cătălin Tiuch, deputat PSD de Timiș, a făcut, astăzi, o declarație politică cu privire la situaţia gestionării deşeurilor în România cu titlul „Traseul deşeurilor în spaţiul românesc”.

Parlamentarul atrage atenția asupra faptului că Comisia Europeană a impus tuturor statelor membre să atingă anual un anumit procent în ceea ce priveşte colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje introduse pe piață, precum și procesarea acestora în vederea reciclării și reutilizării. Astfel, firmele generatoare de deșeuri ar trebui să recupereze și să recicleze un anumit procent din totalul deşeurilor de ambalaje introduse pe piaţă.

În cazul în care o firmă se află în incapacitatea de a-şi recupera și recicla un anumit procent asumat la nivel național față de Comisia Europeană din totalul de deşeuri de ambalaje introduse pe piață, trebuie să plătească statului 2 lei/kg de deşeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

În consecinţă, marii generatori de deșeuri de ambalaje apelează la serviciile unor operatori economici autorizați de Ministerul Mediului, în vederea preluării responsabilității de recuperare și reciclare a deșeurilor de ambalaje post-consum. Acești operatori percep societăților generatoare de ambalje post-consum o taxă inferioară valoric față de cea percepută de către Ministrul Mediului pentru fiecare kilogram nereciclat conform obiectivelor asumate la nivel național.

„Societățile autorizate în vederea preluării responsabilității de recuperare și reciclare a deșeurilor de ambalaje post consum nu urmăresc destinația finală a reciclării deșeurilor colectate, destinație care de foarte multe ori constă în societăți reciclatoare din afara țării. România ajunge astfel în imposibilitatea de a-și atinge obiectivele de recuperare și reciclare asumate, riscând instituirea procedurii de infrigement pentru fiecare obiectiv neîndeplinit (penalizare de 200.000 euro/obiectiv neîndeplinit)”, spune Cătălin Tiuch.

În concluzie, parlamentarul spune că România susţine în mod inconştient şi involuntar economia altor ţări, timp în care nu îşi poate atinge propriile obiective de colectare și reciclare asumate față de Comisia Europeană privind gestionarea deşeurilor.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*