Ultimele stiri

Deși sunt obligate prin lege, autoritățile din Timiș nu și-au publicat rapoartele anuale de activitate în Monitorul Oficial! Răspunsul HALUCINANT al Prefecturii, reprezentanta Guvernului în teritoriu

Prefectura

Deși, pentru o transparență cât mai mare, sunt obligate să publice rapoartele de activitate anuale în Monitorul Oficial, autoritățile din Timiș găsesc scuze dintre cele mai variate pentru faptul că au încălcat această obligație. Exact pretextele sunt cele care nu le lipsesc nici aleșilor locali sau județeni, dar nici instituțiilor din care fac parte. Și de ce le-ar lipsi atunci când nimeni nu este în pericol de a fi sancționat?!

Astfel, Asociația Pro Democrația, aduce, încă o dată, în prim-plan felul în care merg lucrurile în instituțiile publice din Timiș. Potrivit legii liberului acces la informaţiile de interes public, „autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puţin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a”. Tocmai acest lucru l-au urmărit și reprezentanții asociației care au solicitat Primăriei Timișoara, Consiliului Județean și Instituției Prefectului copii ale acestor rapoarte pe anii 2012 şi 2013, precum şi menţionarea numărului şi a datei Monitorului Oficial în care au fost publicate în anii 2013, respectiv 2014.

Răspunsul Primăriei a venit și de această dată după lungi tărăgănări. Dacă la început s-a motivat că rapoartele se află pe site-ul instituției, la insistenţele celor de la APD reprezentanții Primăriei au recunoscut că rapoartele nu au fost publicate în Monitorul Oficial, dar că „vor fi în decursul anului 2014…”. Așadar, dacă au întârziat atât, de ce nu ar mai aștepta încă trei luni?!

Consiliul Judeţean a mers și el pe aceeași strategie cu Primăria. A confirmat întocmirea rapoartelor, care au fost afişate pe site-ul instituţiei. Totuși  raportul pentru anul 2013 se găsește deja publicat în M.O. din 14 mai 2014, chiar dacă, paradoxal, cel din 2012 nu.

Guvernul încalcă propriile hotărâri. Prefectura Timiș nu are bani să plătească publicarea rapoartelor în Monitorul Oficial

Însă situația de râsul-plânsul vine chiar de la reprezentanta Guvernului ( cel care a obligat prin lege instituțiile locale și județene să publice aceste rapoarte în M.O) în teritoriu. Cei de la APD au primit un răspuns halucinant din partea Prefecturii județului Timiș:

„Datorită resurselor financiare insuficiente, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, fiind ordonator terţiar de credite, nu a putut publica rapoartele de activitate anuale în Monitorul Oficial”.

Trebuie avut în vedere că instituţia prefectului este subordonată Guvernului (Ministerului Afacerilor Interne), cel care a și stabilit tarifele de publicare a documentelor în Monitorul Oficial:

„Ordonatorii de credit ierarhic superiori se găsesc la nivelul guvernului, cel care a stabilit, prin hotărâre de guvern, tarifele pentru publicarea în M.O şi, conform R.A. Monitorul Oficial, valoarea tarifelor nu poate constitui motiv al nepublicării atât timp cât obligaţia publicării subzistă”, arată cei de la Pro Democrația.

Potrivit unui calcul estimativ al costurilor de publicare efectuat de APD, instituţia prefectului ar avea de plătit aproximativ 3.000 de lei, sumă pe care, deși a impus-o, Guvernul , o încalcă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*