Ultimele stiri

Deși sunt obligați să afișeze proveniența produselor pe care le vând în piețe, pe comercianți îi doare în cot! Cine ar trebui să îi sancționeze și cum acest lucru este făcut de mântuială

fructe și legume

Luna mai a acestui an a venit în întâmpinarea timișorenilor ce-și fac cumpărăturile în piețele orașului de pe Bega cu o hotărâre de Consiliu Local care îi obligă pe toți producătorii și comercianții din piețele agroalimentare să marcheze produsele expuse pentru vânzare prin etichete standardizate din care să reiasă proveniența acestora: “produs românesc”, respectiv “produs de import ”. Cu toate acestea, deși sunt obligați prin lege și îi pasc amenzi în valoare de zeci de mii de lei, hotărârea îl lasă reci pe majoritatea piețarilor. Dar, la fel îi lasă și pe cei ce ar trebui să-i sancționeze…

Astfel, lucrurile nu stau atât de roz, deoarece foarte mulți comercianți nu au afișat aceste etichete standardizate și nu țin cont de punctele de penalizare pe care le primesc și nici de amenzile care le sunt împărțite.

Dar a cui este vina? Ei bine, consilierii locali cred că de vină sunt în egală măsura cei de la Poliția Locală și cei de S.C Piețe S.A, administratorii piețelor din Timișoara.  Asta pentru că, deși au informat piețarii despre consecințele nerespectării deciziei luate în cadrul ședinței de CL din luna mai, controalele nu sunt foarte dese și de cele mai multe ori sunt făcute superficial.

De exemplu, deși toți cei ce-și desfășoară activitatea în piețele din Timișoara au primit etichete, Poliția Locală i-a amendat mai mult verbal pe comercianți pentru neafișarea lor. Asta pentru că, de cele mai multe ori aceștia invocau faptul că nu au fost informați. Astfel se explică faptul că deși foarte rar vedem în piețe astfel de etichete, din luna iunie și până în prezent Poliția Locală a aplicat doar 74 de sancțiuni pe această linie.

Cu toate acestea, nici controalele celor de la Piețe S.A nu sunt mai eficiente, aceștia implicându-se foarte puțin în ceea ce privește respectarea HCL-ului adoptat în Consiliul Local. Poliția Locală susține că societatea nu-și face treaba și ar trebui și ea sancționată. Nemulțumit de acest lucru se arată și primarul Nicolae Robu, care spune că societatea ar trebui să verifice zilnic aplicarea hotărârii, iar dacă nu își face treaba, să fie amendată.

„Mi-aș dori ca administrația piețelor să se ocupe mai mult, și să verifice zilnic punerea în aplicare a acestei HCL. Poliția Locală a venit cu propunerea că și Administrația Piețelor să fie amendată dacă nu își face treaba și nu verifică cum trebuie aplicarea HCL-ului”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Astfel, iată cum o hotărâre care ar trebui să vină în întâmpinarea cetățeanului este obstrucționată chiar de instituțiile care ar trebui să verifice felul în care aceasta este aplicată. Oricum, Poliția Locală promite că va spori controalele pe această linie în perioada ce urmează, așa că timișorenilor nu le rămâne decât să aștepte…

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*