Ultimele stiri

Dezbaterea propunerii Legii prevenţiei ȋn sănătate

Organizaţia Femeilor Liberale Timiş şi Comisia de Sănătate PNL Timiş au organizat vineri, 19 februarie 2016, la Casa „Adam Muller Guttenbrunn” din Timişoara, dezbaterea propunerii Legii prevenţiei ȋn sănătate. La eveniment au participat iniţiatorii legii, deputaţii PNL Lucia Varga şi Horia Cristian, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, reprezentanți ai unor organizații profesionale ale medicilor, reprezentanti ai sindicatelor si ai Alianţei Medicilor, medici, farmacişti, alte persoane interesate.

Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie, a subliniat că „fără prevenţie nu putem să concepem o reformă reală şi profundă in sistemul de sănătate ȋn secolul XXI. Legea prevenţiei şi prevenţia reprezintă o dublă ofertă aproape de neegalat la momentul acesta: pe plan intern, este foarte importantă pentru că nu s-a mai făcut această ofertă niciodată, iar pe plan extern, este importantă pentru că este un semn de normalitate pentru România”. Emilian Popovici a afirmat că susține proiectul de lege şi se va implica ȋn perfectarea şi ȋn implementarea ei.
Președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prof. Dr. Delia Barbu, susține proiectul de lege, arătând importanţa controalelor medicale stomatologice la copii şi a educației sanitare în școli.
Reprezentantele Alianţei Medicilor, dr. Denise Bădin şi dr. Oana Schiller, au precizat că alocarea a 10% din bugetul sănătății pentru prevenție este o inițiativă foarte bună, dar se impune ca și bugetul Sănătății să crească la 8%. De asemenea, au subliniat că legea este perfectibilă și că vor face unele amendamente pentru îmbunătățirea ei.
Lucia Varga, deputat PNL şi copreşedinte OFL, a precizat că este imperios necesară această lege deoarece ȋn momentul actual nu există un cadru legal pentru efectuarea analizelor ȋn mod gratuit ȋn scopul asigurării prevenţiei. Ca să poată recomanda analize gratuite, medicul de familie trebuie să „ȋmbolnăvească” pacientul, o persoană sănătoasă neavând posibilitatea de a efectua analize gratuit.
Deputatul PNL Horia Cristian a precizat că Programele Naţionale de Prevenţie existente vor continua, iar ȋn funcţie de priorităţile stabilite de un Consiliu Ştiinţific Medical, se vor desfăşura noi programe de prevenţie. Alocarea bugetară va fi de 0,5% din PIB pentru prevenţie, fonduri care vor fi distribuite ȋn două direcţii mari: finanţarea investigaţiilor necesare şi plata medicilor de familie pentru implicarea ȋn activitatea de prevenţie.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, și-a declarat susținerea pentru proiectul de lege privind prevenția în sănătate, menţionând că ea poate fi îmbunătățită.
Ȋn cadrul dezbaterii, deputaţii Lucia Varga şi Horia Cristian au preluat propunerile şi amendamentele din partea participanţilor la acest proiect legislativ. Se pot trimite propuneri şi amendamente şi pe adresa de mail: preventie.pnltimis@gmail.com.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*