Ultimele stiri

DNA prezintă filmul anchetei care îi vizează pe Bojin și Mihoc

DNA oferă noi informații presei în legătură cu modul în care acționau cei reținuți și cercetați în cazul în care sunt inculpați Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, și consilierul județean Marcel Mihoc.

Conform DNA, cei doi ar fi convins mai mulți funcționari publici şi primari să încheie contracte la prețuri supraevaluate cu firmele controlate de afaceristul George Didilă.

Conform DNA, Titu Bojin, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș şi Marcel Mihoc, consilier judeţean de Timiș, „au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării să îşi exercite în mod defectuos sarcinile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora firmele controlate de George Didilă (S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. Electro Sig Star S.R.L ) să furnizeze produse la prețuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităților respective”.

„În perioada mai – iulie 2014, inculpatul Bojin Titu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș, folosindu-se și de influenţa şi autoritatea derivată din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid (PSD -n.r.), a determinat funcționari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către S.C. Ecomet West S.R.L., producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901,28 lei”, mai arată procurorii DNA.

Procurorii anticorupţie mai precizează că în perioada iunie-noiembrie 2014, folosindu-se de funcţia pe care o avea, Titu Bojin, împreună cu Mihoc Marcel, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Timiş, i-au determinat pe unii funcţionari din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, să atribuie către S.C. Electro Sig Star S.R.L., fraudând procedurile de achiziţie publică, patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată.

„În cursul anului 2014, inculpatul Didilă George, pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituţiilor de pe raza judeţului Timiş să încheie contracte cu societăţile pe care le controlează, a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia, relaţiile apropiate în care se află cu preşedintele Consiliului Judeţean Bojin Titu şi consilierul Mihoc Marcel, importanţi factori de decizie la nivel judeţean, în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică”, mai precizează procurorii DNA.

Din informațiile transmise de DNA reiese că tonul agresiv adoptat de către inculpatul Didilă George, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu celeritate în sensul dorit de acesta: „inculpații Bojin Titu și Mihoc Marcel au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcționari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de inculpatul Didilă George”.

Ca și mod de operare, Didilă transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e–mail diferite, pentru a oferi funcţionarilor publici posibilitatea ca aceștia să creeze o aparenţă de legalitate a licitaţiilor sau cererilor de oferte.

„Acest mod de operare al inculpatului Didilă George, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul unor Depouri ale S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro)”, au arătat anchetatorii.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*