Ultimele stiri

Dosarul electronic de sănătate, implementat și în spitalele din Timișoara. Ce conține acest sistem informatic

dosarul electronic de sanatate

Adio, hârtii completate cu pixul de către medici. Începând din luna iunie, toți furnizorii de servicii medicale din România vor fi obligați să utilizeze dosarul electronic de sănătate. În acest sistem informatic vor fi introduse toate datele medicale despre pacient astfel încât în momentul în care acesta se va prezenta la medicul de familie, la Urgențe sau la orice laborator sau spital din România, istoricul medical al bolnavului va putea fi vizualizat cu ajutorul unui soft.

Dosarul electronic de sănătate este utilizat de o lună, perioadă în care au fost deja inițializate aproximativ 200.000 de dosare. În proiect au fost incluse, deocamdată, 50 de spitale, trei fiind din Timișoara, și anume: Spitalul Județean Timișoara, Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”.

Dosarul electronic de sănătate va fi implementat cu ajutorul unui proiect cu finanțare europeană de aproape 20 de milioane de euro.  Dosarul poate fi accesat de pacient în orice moment și de medici cu acordul pacientului, cel mai benefic fiind pentru medicii care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe, și nu numai.

“Dacă vom încărca cu date medicale acest dosar electronic de sănătate, vom avea și ce date să citim din el ca să tratăm corect pacienții. Medicii nu trebuie să facă nimic în plus față de ce făceau până acum. Orice medic are obligația de a completa o fișă de observație atunci când realizează un consult, doar că aceasta va fi întocmită electronic. În cazul în care ajungeți la Urgență, medicul respectiv care deschide dosarul va vedea că aveți, de exemplu, diabet, că luați anumite medicamente și la ce sunteți alergic și știe ce măsuri să ia”, a explicat, astăzi, la Timișoara, Marius Filip, expert CNAS, în cadrul unei conferințe de promovare a dosarului electronic de sănătate. La eveniment au participat zeci de medici de familie curioși să afle mai multe despre acest sistem informatic.

“Dosarul electronic de sănătate este foarte bine primit și eu cred că sistemul îl va ajuta foarte mult pe pacient pentru că în momentul în care pacientul se va adresa la orice instituție sanitară, oriunde pe teritoriul țării, medicul respectiv îi va cunoaște toate antecedentele, starea prezentă și este foarte important în situațiile de urgență”, este de părere Marinconi Marcu Flavia, medic de familie în Făget.

Portalul Dosarului Electronic de Sănătate este accesibil la adresa www.des-cnas.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*