Ultimele stiri

Dosarul Mineriadei se redeschide. Ion Iliescu spune ca i se pare un lucru firesc.

Ion Iliescu

Dupa 25 de ani de tergiversari si bâlbe judiciare, se reia ancheta în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Magistratii Curtii Supreme sunt chemati astazi sa confirme redeschiderea dosarului. Asta dupa ce procurorul general al României a infirmat rezolutiile de neîncepere a urmaririi penale, la solicitarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Oficial, conform evidentei de la comisiile parlamentare de ancheta, opt oameni au fost ucisi prin împuscare sau înjunghiere, iar 746 au fost raniti în acele zile tulburi.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este de 25 de ani un stigmat pentru cariera politica a fostului presedinte Ion Iliescu. Din înregistrarile din acea perioada reiese ca însusi Iliescu a chemat minerii sa faca ordine în Piata Universitatii, unde aveau loc proteste fata de regimul instaurat de Frontul Salvarii Nationale.
Dupa ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului, Ion Iliescu spune ca i se pare un lucru firesc.
”Oricine este liber sa analizeze, sa comenteze evenimente traite, mai apropiate, mai îndepartate, nu e nicio problema (…) Asa ca e firesc ca toti oamenii interesati, istorici, cei care vor sa descifreze sensul evenimentelor, sa se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problema”, a declarat Ion Iliescu, pentru agentia Mediafax.
Dosarul Mineriadei este unul  dintre cele mai controversate anchete din istoria postdecembrista a României.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*