Ultimele stiri

Drepturile călătorilor care circulă cu trenul

tren

În primul rând, pornim de la premisa că, în momentul cumpărării unui bilet de călătorie, se realizează, din punct de vedere juridic, un contract simplificat, care generează drepturi şi obligaţii în sarcina ambelor părţi. Prin urmare, drepturile dvs sunt atât de natură contractuală, izvorând din contractul de călătorie, dar şi legală, fiind prevăzute de anumite norme de drept. Astfel, în principal, obligaţiile transportatorului sunt cele arătate în biletul de călătorie, respectiv călătoria spre destinaţie, cu trenul având clasa şi categoria indicată şi într-un anumit interval de timp.

În ceea ce priveşte transportul de călători naţional, sunt prevăzute anumite drepturi specifice, cum ar fi:

Restituirea tarifului de transport
În cazul:
1. suprimărilor de trenuri;
2. pierderii legăturilor;
3. îmbolnăvirii în parcurs ;
4. suspendării sau întreruperilor de circulaţie,
5. renunţării la efectuarea călătoriei integral însă numai pentru porţiunea de traseu neparcursă

Tariful de transport se restituie în totalitate sau parţial, când:
1. legitimaţia de călătorie nu a fost utilizată sau a fost utilizată parţial datorită lipsei de loc,
2. legitimaţia a fost utilizată într-o clasă sau un tren de categorie inferioară celei menţionate pe legitimaţie, exceptând cazurile când călătorul solicită de bună voie călătoria într-o clasă sau cu un tren de categorie inferioară.

Suprimarea de trenuri
În acest caz, tariful de transport se restituie integral, inclusiv tariful de rezervare in cazurile in care trenul pentru care s-a emis legitimatia de calatorie nu mai circula sau in situatii de forta majora.
Restituirea partiala se face: in cazul suspendarii circulatiei unui tren, daca aceasta nu a fost cunoscuta inainte de plecarea din statia de pornire pentru parcursul neefectuat, cu conditia sa prezinte legitimatia de calatorie pentru aplicarea vizei de neutilizare a agentului operatorului de transport.
In functie de situatiile intalnite in cazul intreruperii circulatiei in parcurs calatorul poate fi transportat la statia initiala (daca acest lucru este posibil), fara plata transportului, restituindu-se doar tariful pentru parcursul neefectuat. Mai multe detalii AICI .

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*