Ultimele stiri

După 25 de ani de la lupta pentru libertate, Memorialul Revoluției riscă să își suspende activitatea. Care este motivul

memorialul revolutiei

Probleme peste probleme la Memorialul Revoluției din Timișoara. După ce a fost evacuat din clădirea în care și-a desfășurat activitatea timp de 13 ani, de pe strada Emanoil Ungureanu, nr. 8, acum, Memorialul Revoluției este obligat să plătească și o sumă de peste 600.000 de lei proprietarilor imobilului. Conducerea Memorialului Revoluției spune că nu are de unde să plătească acești bani, astfel că instituția va fi executată silit, iar instituția riscă să fie evacuată.

În anul 1998, Consiliul Local Timișoara a decis să concesioneze gratuit clădirea de pe str. Emanoil Ungureanu Asociației „Memorialul Revoluției”, cu condiția ca asociația să repare imobilul. Ceea ce s-a și făcut, fiind alocați peste 1,7 milioane de lei de la bugetul statului pentru reparații, consolidare și realizarea unui etaj suplimentar în partea din spate.

Însă respectiva clădire a fost naționalizată, iar în anul 2007 foștii proprietari au cerut și obținut restituirea clădirii. Astfel, în anul 2011, Memorialul Revoluției a trebuit să se mute în fosta cazarmă de pe strada Oituz. Mai mult, instanța a decis, în urmă cu câteva săptămâni, că Asociația „Memorialul Revoluției” trebuie să plătească proprietarilor imobilului de pe strada Emanoil Ungureanu suma de 635.000 de lei, care reprezintă chiria pe cinci ani.

„S-a mai decis că noi nu putem obține despăgubirile banilor investiți, 1,75 milioane de lei, în imobilul de pe strada Ungureanu. S-a afirmat că nefiind banii Memorialului Revoluției, ci bani din partea statului, nu se cuvinte să-i putem primi. Ni s-a făcut o mare nedreptate, să pierdem investiția din imobil, să pierdem imobilul și să și plătim chirie. Este o nedreptate și vom folosi recursul la curtea de apel din timișoara pentru a ne recupera banii și sperăm, totuși, că justiția își va spune cuvântul făcând dreptate”, a spus revoltat, astăzi, Traian Orban, președintele Asociației „Memorialul Revoluției”.

Gino Radu, vicepreședintele asociației, spune că principalul vinovat pentru că s-a ajuns în această situație este atât Primăria Timișoara, cât și judecătorii. „Suntem în imposibilitatea de a plăti acești bani. Ce se va întâmpla în cazul în care noi nu vom putea plăti acești bani? Probabil executarea silită, poate ne scot în stradă, dar sigur nu ne vom mai putea desfășura activitatea. Unicul centru de cercetare pe tema Revoluției, unicul muzeu pe tema Revoluției din România va dispărea. Cronologic, în primul rând, este vinovată Primăria Timișoara pentru că s-a ajuns în această situație, nu au cerut drept de preemțiune pentru cumpărarea clădirii, nu era vorba de o sumă foarte mare. Și judecătorii care au instrumentat acest caz sunt vinovați pentru că e strigător la cer să fi pus să plătești chirie pentru spațiile construite de tine, adică acești moștenitori beneficiază nu numai de investiția noastră, dar și doresc să plătim chirie pentru ceva ce n-au avut niciodată”, explică Gino Radu.

 

1 Commentariu pe După 25 de ani de la lupta pentru libertate, Memorialul Revoluției riscă să își suspende activitatea. Care este motivul

  1. Ar fi suficient si un site pe internet despre acest subiect istoric si inactual ! Nu glumesc !

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*