Ultimele stiri

După mai multe nereguli descoperite în cele două tururi de scrutin, se vrea introducerea votului prin corespondență pentru românii din diaspora. Cine sunt inițiatorii

Asociația Pro Democrația consideră că introducerea votului prin corespondență pentru romanii din diaspora ar putea rezolva problemele constatate în cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din 2014.

Astfel, după ce pe parcursul celor două tururi a alegerilor prezidențiale asociația a avut 400 de observatori în teren, atât în România, cât și în străinătate, au fost constatate o serie de nereguli, care ar putea fi soluționate odată cu introducerea votului prin corespondență.

Una dintre principalele limitări o reprezintă disproporția dintre numărul de votanți și numărul secțiilor de vot din diasporă. Per ansamblu o limitare la nivelul legislației electorale, afectează, în sensul limitării, dreptul constituțional la vot. Ca soluție, considerăm că până la următoarele scrutine este benefică inițierea unei dezbateri între societatea civilă și partidele politice cu privire la introducerea sistemului de vot prin corespondență ca soluție complementară la votul în secția de votare, cel puțin pentru românii din diasporă”, arată cei de la APD.

În acest sens, în următoarele luni Asociația Pro Democrația va iniția primii pași către dezbaterea acestui proiect de modificare a sistemului electoral din România. Pentru ca acest deziderat să aibă loc trebuie ca între societatea civilă și reprezentanții partidelor politice să existe mai multe discuții.

Campanii continuate după dead-line și SMS-uri trimise în ziua alegerilor – doar câteva dintre neregulile descoperite de APD

Pentru al doilea tur de scrutin APD a mobilizat peste 400 de observatori în secții și echipaje mobile în țară și în străinătate, dublu față de primul tur de scrutin, și a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreagă ţară un număr de telefon (TelVerde) pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

Ca urmare a incidentelor de la primul tur de scrutin, APD a acreditat un număr suplimentar de observatori în afara țării: Franța, Germania, Olanda, Anglia, Italia, Lituania, Spania, Canada, Japonia, Belgia și Grecia.

În urma controalelor, s-a descoperit că o serie de nereguli de la primul tur de scrutin s-au repetat și în turul doi. Cele mai importante nereguli centralizate, pana la ora 20.00 care au fost sesizate către Biroul Electoral Central și Birourile Electorale Județene au fost: Continuarea campaniei electorale prin contactarea telefonică sau transmiterea de sms-uri cu scopul determinării de a vota pentru un anumit candidat; cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot; S-a înregistrat un număr mare de sesizări privind turismul electoral în Județul Ilfov, Giurgiu, Olt și Teleorman.

În ceea ce privește continuarea campaniei electorale aceasta a avut forme diverse. Dacă în țară s-a observat trimiterea de mesaje cu caracter electoral și prezența materialelor de promovare electorală în proximitatea secțiilor de votare, în cazul secțiilor din străinătate, alegatorii ce așteptau la coadă își manifestau opțiunea politică prin diverse scandări în vecinătatea secțiilor de votare.

Deși APD a constatat o îmbunătățire față de primul tur în ceea ce privește declarațiile ce puteau fi completate de acasă și doar semnate în secția de votare, din păcate principalele probleme ale desfășurării procesului electoral s-au menținut în străinătate : Cozile interminabile determinate de disproporția dintre numărul de votanți și logistica pusă la dispoziție (numărul secțiilor din străinătate) față de proporția alegători-secții de votare din țară.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*