Ultimele stiri

După „Vin românii”, BBC difuzează un documentar care vorbeşte altfel despre români

După ce postul de televiziune britanic Channel 4 a difuzat recent seria controversată de documentare cu titlul „The Romanians Are Coming”/„Vin românii”, zilele trecute, BBC a prezentat un nou documentar pe tema migraţiei. De data aceasta însă, britanicii au putut vedea la televizor o producţie documentată şi echilibrată, care face o radiografie la rece a situaţiei migranţilor din Marea Britanie, cu personaje din mai multe state central şi est-europene, unele de succes, altele care locuiesc pe străzi.

Jurnaliştii BBC au încercat să ofere un context obiectiv lungii dezbateri legate de migraţie, înainte de alegerile din acest an: „Voi trebuie să luaţi o decizie pe cont propriu cu privire la acest subiect. Orice aţi decide, acum aveţi informaţiile necesare”, precizează producătorii documentarului „Inside Out London”.
În prima parte a documentarului este citat un studiu realizat de National Institute of Economic and Social Research, care arată că, în realitate, migranţii aduc mai mulţi bani economiei britanice, decât „iau”. Asta pentru că peste 70% dintre ei vin în mod clar pentru a lucra sau pentru a studia.

„Peste 40% dintre imigranţi au venit aici pentru a munci. În plus, 30% dintre ei au venit la studii”, explică studiul realizat. Deci, dacă combinăm aceste două categorii, peste 70% dintre ei se află aici fie pentru a lucra, fie pentru a studia. Iar aceste categorii de persoane e puţin probabil să ceară ajutoare sociale”, mai spune ea în faţa camerelor de luat vederi.
În plus, documentarul mai precizează că în primele şase luni de la sosirea în Regat, puţin peste 6% dintre migranţi cer ajutoare statului.
Primul personaj prezentat în documentarul BBC este o româncă. Iulia Creta, originară din Sibiu, care a absolvit Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca. Filmată încă din momentul în care se urcă în avion pentru a pleca spre Marea Britanie, tânăra mărturiseşte că se teme că se va lovi de prejudecăţile britanicilor despre români.
„A trebuit să aleg între Germania şi Marea Britanie, dar am ales Marea Britanie deoarece cred că aici am şanse mai mari să mă dezvolt”, explică sibianca.  „Sper că oamenii nu mă vor judeca în funcţie de naţionalitatea pe care o am, dar sunt sigură că voi întâlni oameni generoşi şi prietenoşi”, mai spune ea încrezătoare.
Călătoria ei este urmărită îndeaproape şi în următoarea perioadă. Producţia BBC arată cum, încă din prima săptămână, Iulia începe să îşi caute de lucru, dar şi cum apar primele dezamăgiri din cauza refuzurilor primite.

bbc2FOTO: BBC
„Ştiu că va fi dificil la început, dar nu trebuie să renunţ, iar în final va fi bine”, afirmă ea. „Am depus recent un CV, dar după ce le-am spus că vin din România m-au pus în aşteptare timp de câteva minute, apoi au închis telefonul, iar managerul spitalului nu m-a mai sunat înapoi”, povesteşte fata.
În următoarele zile, Iulia ia legătura cu Tommy Tomescu, un alt medic stomatolog român stabilit în capitala Marii Britanii, lider al Partidului Europenilor şi co-preşedinte al Asociaţiei împotriva Discriminării Românilor şi Bulgarilor. De asemenea, aceste este asistent universitar la King’s College şi a înfiinţat o asociaţie a dentiştilor români pentru cei aproximativ 400 de medici stomatologi care lucrează în Regat.Tomescu a încercat să devină vocea românilor ţintiţi de atacurile xenofobe ale UK Independence Party (UKIP), precizează BBC.
Cu ajutorul sprijinului, sfaturilor şi recomandărilor acestuia, Iulia Creta reuşeşte să-şi găsească o slujbă în a treia săptămână de la sosirea în Londra.

bbc1FOTO: BBC
Documentarul continuă cu prezentarea unui cuplu de polonezi care locuiesc într-un garaj dezafectat. Deşi o organizaţie le propune să le dea o mână de ajutor pentru a se întoarce în ţara natală, cei doi refuză.
Alţii însă acceptă propunerile de acest fel. Este şi cazul unei poloneze, care povesteşte că revenirea în ţara sa i-a salvat viaţa. Pentru a relata acest fapt, echipa de filmare BBC s-a deplasat în Polonia, acolo unde femeia locuieşte într-un adăpost special oferit de Guvern.
„În urmă cu 18 luni era alcoolică”, explică ea. „Dormeam într-un cimitir”, adaugă poloneza, precizând că imediat ce s-a întors acasă a început tratamentul.
„Acesta este primul loc în care m-am simţit în siguranţă, unde era cald. Acesta este locul unde m-am  simţit acasă. În Londra e frumos, dar nu e pentru mine. Sunt fericită cu viaţa pe care o am acum. E de ajuns pentru mine… Am lăsat trecutul în urmă”, a mai povestit poloneza jurnaliştilor BBC.
Pe de altă parte, spre finalul documentarului este prezentat şi un grup de aproximativ 20 de români care locuiesc sub un pod, în capitala britanică. Bărbaţii muncesc în construcţii, însă nu-şi permit „luxul” chiriei.
George, tată a doi copii, povesteşte că a ajuns în Marea Britanie în urmă cu o lună. Spune că are nevoie de bani pentru a-şi întreţine familia.
„Problema e că dacă vrem să stăm undeva cu chirie, chiria ne costă 50 de lire pe săptămână, dar nu găsim de lucru de fiecare dată. Şi ajungi să stai stresat că nu poţi plăti chiria”, explică el.
Un alt român care a acceptat să stea de vorbă cu jurnaştii spune că are o ipotecă pe casă, în Spania, pe care trebuie să o plătească: „Nu îmi place că trebuie să dorm aici, nu sunt obişnuit cu o astfel de viaţă”, afirmă el.

bbc3FOTO: BBC
În final, documentarul BBC citează un studiu al University of Oxford, care arată că numărul migranţilor în Marea Britanie a crescut cu 565.000 din anul 2011 şi până în prezent.
Documentarul prezentat zilele trecute de BBC vine după cel difuzat de Channel 4 în urmă cu peste două săptămâni.
Primul episod al producţie Channel 4 a avut ca subiect situaţia unui imigrant român, Alex, care doarme într-o parcare din apropierea gării Victoria şi care îi ajută pe alţi români să vină la Londra. În acelaşi episod a fost prezentată viaţa unui român de etnie romă, Sandu, care încearcă să se stabilească în oraşul Liverpool, deşi nu vorbeşte bine limba engleză. Episodul al doilea a explorat situaţia socială din România şi cauzele care îi împing pe români să meargă în Marea Britanie.
Difuzarea documentarului „The Romanians Are Coming” a stârnit o serie de critici, atât din partea comunităţii românilor din Marea Britanie, cât şi din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor „clişee incorecte” prin modul „distorsionat şi părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.
De asemenea, într-o scrisoare adresată producătorilor serialului, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a declarat „surprins şi extrem de dezamăgit” de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentaţi în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie.
Totodată, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest „în tăcere” faţă de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul Channel 4, iar premierul Victor Ponta şi-a exprimat solidaritatea cu manifestanţii, într-un mesaj difuzat pe Twitter. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri”, a transmis Ponta, în mesajul care îi era adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*