Ultimele stiri

Echipa TM2021 a prezentat candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în faţa juriului

Săptămâna 7 – 11 decembrie 2015 este decisivă în ceea ce priveşte oraşele din România care vor trece în faza a doua a procesului de candidatură. Delegaţiile celor 14 oraşe care au intrat oficial în competiţie susţin dosarele de candidatură în faţa juriului format din experţi internaţionali, conform calendarului anunţat de Ministerul Culturii din România. Joi, 10 decembrie 2015, Timişoara 2021 a susţinut candidatura în faţa juriului, iar vineri, 11 decembrie, se va anunţa lista scurtă a oraşelor preselectate.

Timişoara 2021 – oraş candidat a fost reprezentată de o echipă formată din 8 persoane la interviul de preselecţie în faţa juriului internaţional, care a avut loc la Ministerul Culturii: Simona Neumann – Director Executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană, Dan Diaconu – Viceprimar al Municipiului Timişoara, Teodora Borghoff – fundraiser, activist şi consultant pe proiecte europene, Andras Istvan Demeter – actor, regizor, manager cultural şi iniţiatorul a ceea ce a fost unul din cele mai mari festivaluri stradale din Europa Centrală, Festivalul Saltimbancilor, Simona Fiţ – trainer în transparenţă decizională şi iniţiator de campanii de advocacy, Loredana Gaiţă – arhitect şi urbanist, preşedintele asociaţiei În Comunitate, Valentin Mureşan – antreprenor în industria software din Timişoara, a cărui companie, Movidius, a fost selectată de Google pentru a realiza cel mai nou telefon experimental al său şi Lavinia Răducanu – cântăreaţă, actriţă, profesor de canto şi fondatoarea şcolii de tinere talente ProMusica şi Cultura. Suportul logistic a fost asigurat de Mariana Mitar – office manager ATCCE şi Nicolae Bâlc – responsabil parteneri internaţionali. Echipa a fost însoțită de Primarul Nicolae Robu.
Interviul în faţa juriului a avut loc la ora 11.00 şi fost constituit din două părţi. În prima parte a acestuia, echipa TM2021 – oraş candidat a prezentat candidatura oraşului şi programul cultural propus pentru anul 2021, iar în cadrul celei de-a doua părţi, membrii juriului au pus întrebări delegaţiei Timişoarei referitoare la conţinutul dosarului pregătit şi depus la Ministerul Culturii.
Shine your light – Light up your city! / Luminează orașul prin tine! este conceptul cu care oraşul candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 şi care a fost prezentat astăzi în faţa juriului. Timişoara 2021 – oraş candidat propune crearea unei platforme comune de evenimente culturale și artistice care să faciliteze regândirea oraşului în sensul implicării individuale și colective în societate. Programul artistic pentru anul 2021 este împărțit în cinci direcţii principale, fiecare dintre acestea reprezentând o etapă în călătoria de transformare a individului, o oportunitate pentru Timişoara de a se dezvolta în plan cultural, social şi economic. Astfel, procesul contribuie la dezvoltarea urbană, a industriilor culturale şi creative şi la promovarea imaginii oraşului respectiv pe plan internaţional.
Membrii juriului care au audiat delegaţiile celor 14 oraşe din România au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă. În urma interviurilor, aceştia vor decide care din cele 14 oraşe înscrise în competiţie vor trece mai departe în faza finală pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Conform anunţului făcut de Ministerul Culturii, lista scurtă a orașelor preselectate pentru faza finală a competiţiei va fi anunţată vineri, 11 decembrie 2015, la ora 12.00, în cadrul unei conferințe de presă susținute de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. La conferinţa de presă vor participa reprezentanții Comisiei Europene și președintele juriului.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*