Ultimele stiri

Eroii şi veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea, comemoraţi la Timişoara FOTO

Comemorarea eroilor şi veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut şi în acest an la Timişoara, în această dimineaţă. Pentru început a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor și veteranilor de război la Biserica Militară din Piața 700.

Slujba religioasă a fost urmată de un discurs al profesorului Laurențiu Mioc despre istoria Regimentului 6 Artilerie Grea român și un discurs al veteranului de război Constantin Călina despre importanța zilei de 20 august 1944 în viața regimentului.

Manifestarea a luat sfârșit prin depunerea a două coroane de flori la placa memorială a Regimentului 6 Artilerie Grea de la Muzeul Banatului din Timișoara.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944.

După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an la 20 august la ora 9. Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.

Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza vârstei înaintate.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*