Ultimele stiri

Europa, amenințată de o nouă criză a gazului

Ucraina ar putea interzice tranzitul gazului rusesc pe propriul teritoriu. Măsura este prevăzută într-un nou set de sancţiuni care ar putea fi adoptat de Parlamentul de la Kiev săptămâna viitoare.

Rusia exportă gaze către Europa prin sistemul de conducte de pe teritoriul Ucrainei. Sancțiunile Kievului țintesc să lovească Gazprom, chiar dacă și Ucraina ar avea de pierdut, pentru că încasează niște taxe de pe urma tranzitului gazului rusesc prin sistemul său de conducte.

Pe de altă parte, dacă va fi pusă în aplicare, practic, măsura ar face ca o bună parte dintre țările europene să se confrunte cu o penurie de gaz, mai ales cele care depind în proporție semnificativă de gazele rusești, cum ar fi Bulgaria.

În 2006 și 2009, Rusia a întrerupt pentru câteva zile alimentarea cu gaz a Europei prin conductele care traversează Ucraina, din cauza unor neînțelegeri tarifare pe care le avea cu Kievul.

Dependența Europei față de gazul natural rusesc variază de la țară la țară. În România, aproape 25% din gazul consumat provine din Rusia. Alte țări însă, cum ar fi Bulgaria, Slovacia, Republica Moldova, Letonia, Estonia se apropie de o dependență de sută la sută.

Importurile totale de gaz rusesc ale Uniunii Europene se apropie de 40%, informează Digi24.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*