Ultimele stiri

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Ce subiecte au primit elevii în ultimii cinci ani, la Limba Română

evaluarea nationala

Aproape 5.000 de elevi de clasa a VIII-a din județul Timiș dau, luni, prima probă a Evaluării Naționale, la Limba și Literatura Română. În acest an, pentru prima dată, media generală pe clasele V – VIII va conta doar în proporție de 25 % în calculul mediei de admitere la liceu, în timp ce media de la Evaluarea Națională va conta în proporție de 75 %. La fel ca în anii precedenți, toate sălile de clasă vor fi monitorizate cu camere de supraveghere.

Gândul.info s-a gândit să vină în sprijinul elevilor care se pregătesc de examen și le prezintă subiectele la română date în ultimii cinci ani. Astfel, în 2009, elevii au primit la primul subiect o strofă din poezia „Toamna” de Șt. O. Iosif,  iar la cel de-al doilea subiect, o compunere despre o persoană pe care o apreciază foarte mult.

În anul 2010, candidații au primit la primul subiect poezia ”Sara pe ape”, de Ion Pillat. La acest subiect, absolvenţii au avut de rezolvat câteva cerinţe morfologice, dar si de scris o compunere. La cel de-al doilea subiect, un fragment din textul „În vacanţă cu aparatul foto” de Alin Totorean, elevii au avut de rezolvat câteva cerinţe şi de scris un text de 10 – 15 rânduri, în care să-şi exprime opinia despre utilizarea aparatului de fotografiat ca mijloc de a înfăţişa peisajul.

În 2011, primul subiect de la proba de limba română a fost un fragment din „Rodul tainic” de Ioan Slavici, iar la cel de-al doilea subiect au primit un fragment din ”Enciclopedia lumii” de Tudor Opriş.

În 2012, primul subiect a fost un text din ”Cireşarii” de Constantin Chiriţă, text la care elevii aveau de rezolvat cinci cerinţe cu privire la text. de asemenea, tot la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care să-şi prezinte opinia despre mesajul fragmentului. La cel de-al doilea subiect, elevii au primit un fragment dintr-un text din Revista Dilemateca, scris de Ion Vianu. Tot la acest subiect, elevii au avut de redactat o  compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care să evidenţieze trăsăturile unui coleg/prieten pasionat de lectură.

În 2013, la primul subiect a fost un fragment din textul „Durerile lumii” de Alexandru Vlahuţă, text la care elevii au avut de răspuns la şase cerinţe. În plus, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 de rânduri), în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul citat.

La cel de-al doilea subiect, elevii au primit un text de pe site-ul eucitesc.ro, la care au avut de rezolvat mai multe cerinţe. De asemenea, elevii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte (10–15 rânduri), în care să prezinte o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpul unui concurs.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*