Ultimele stiri

Eveniment unic în România, la Timişoara: Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară. Cine participă la acţiune

chitara

Timişorenii sunt aşteptaţi să participe, în acest sfârşit de săptămână, la un eveniment unic în România. Este vorba de prima ediţie a „Zilelor Muzicii pentru lăută şi chitară”, care au loc în perioada 9-11 octombrie în cadrul Festivalului Baroc.

Acţiunea este organizată de Primăria Timişoara în parteneriat cu ”Asociaţia Festivalul Baroc din Timişoara” şi ”Lute and Guitar Society of Romania”. Ediţia din acest an reuneşte mai mulţi artişti din ţară şi din străinătate, din oraşe precum Budapesta, Roma, Bucureşti, Târgu Mureş sau Timişoara.

În cadrul acestei ediţii, publicul timişorean va putea audia recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale, va putea participa la diferite workshop-uri cu tematică muzicală, precum şi la prezentări de instrumente muzicale din familia lăutei şi a chitarei.

În perioada 9-11 octombrie, muzicienii participanţi la aceste evenimente vor susţine cursuri de măiestrie dedicate chitariştilor, lăutiştilor şi cântăreilor. Până acum s-au înscris la cursurile de măiestrie elevi şi studenţi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Lugoj şi Deva, atât pentru cursurile de muzică instrumentală, cât şi pentru cele de muzică vocală. Mai sunt locuri disponibile pentru cursurile de lăută şi chitară.

La curs pot participa elevi, studenţi sau muzicieni profesionişti şi amatori, interpreţi la lăută sau chitară, care au în repertoriu muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului. Tematica masterclass-ului din acest an este interpretarea muzicii pentru lăută la chitară şi se vor pune în discuţie cele mai importante aspecte ale transcrierii şi interpretării corecte a muzicii vechi pe instrumente moderne.

Iată programul evenimentelor:

09 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară – recitaluri, cursuri de măiestrie, prezentări de instrumente, invitaţi din ţară şi din străinătate, coordonator: drd. prof. Caius Hera.
Recital de lăută renascentistă Costin Soare (Bucureşti) – Lucrări de John Dowland şi Francesco da Milano.
Dragostea în vremea barocului – scenete şi sonete din Shakespeare şi Moliere prezentate de Andrei Ursu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

10 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca, Judit Andrejszki.
17:00 Caius Hera – Lăuta în Europa Occidentală, din cele mai vechi timpuri până în secolul XX.
18:00 Lorinczi Gyorgy – Prezentare de instrumente din familia lăutei.
19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară
Recital de lăută barocă Michele Carreca (Roma)
Dragostea în vremea barocului – scenete şi sonete din Shakespeare prezentate de Oana Petrescu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

11 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass cu: Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera, Judit Andrejszki.
17:00 Saşa-Liviu Stoianovici – prezentare instrumente orientale
18:00 Michele Carreca – prezentare repertoriu pentru lăută
19.00 Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară
Recital de muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului Timpuriu
Dragostea în vremea barocului – scenete din Shakespeare şi Moliere, cu Andrei Ursu şi Oana Petrescu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.

Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*