Ultimele stiri

EXCLUSIV: Despre o artă nouă pentru mulți români: ventrilocia. Interviu cu Eduard Sandu, cel mai cunoscut ventriloc din țară

Eduard Sandu

S-a remarcat într-o emisiune de talente, prezentând românilor un spectacol inedit. Pentru cei mai mulți nou. Vorbim despre Eduard Sandu, sau ventrilocul Eduard, cel care a reușit să aducă bunădispoziție în casele celor mai mulți dintre noi doar prin mânuirea unei păpuși. În continuare, vom afla chiar de la el cum talentul și umorul l-au făcut să devină peste noapte cel mai cunoscut ventriloc din România. 

Reporter: Anul trecut ai fost pe punctul de a câștiga Românii au Talent și brusc ai devenit vedetă. Care este întrebarea care îți este cel mai des adresată de cei care te recunosc pe stradă?

Eduard Sandu: Cel mai des sunt întrebat cum fac asta sau cum mă simt acum, fiind cunoscut. Sunt oameni care cred că eu pot să fac ceea ce fac fiindcă am vreo anomalie. Alții cred că, de fapt, vocea păpușii e pe banda sau că de fapt eram înțeles cu cei din televiziune. Adevarul e că ceea ce fac se face prin multă muncă, multe repetiții și multă pasiune.

R: Până să apari pe micile ecrane puțini erau cei care știau ce e ăla un ventriloc. Când și cum a pornit toata treaba cu ventrilogia pentru tine?

E.S: După 8 ani în care am fost angajat la Teatrul „M. Eminescu” din Botoșani, mi-am dat demisia și am plecat să îmi încerc norocul în București. Simțeam că pot mai mult, că merit mai mult. Așa că, vroiam mai mult. Însă, ajuns în București, am realizat că nu e chiar așa ușor. Mulți actori, puține oportunități. Mai ales dacă nu ai cunoștințe. Mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva ce nu face nimeni. Am hotărât să mă pregătesc să devin ventriloc, marele meu avantaj fiind că am terminat “Arta actorului mânuitor de papuși și marionete”, la Facultatea de Teatru din Iași, astfel încât aveam deja cunoștințe legate de fenomenul papusă. Stiam de existența lui Jeff Dunham, unul din cei mai cunoscuți ventriloci din lume. Chiar imi spusesem în glumă când l-am vazut prima oara că o sa mă fac și eu ventriloc, si uite că până la urmă m-am făcut.

R: De câte uși te-ai lovit înainte de a participa la emisiunea de talente? Câte s-au deschis după?

E.S: Nu m-am lovit de nici o ușa când am vrut să particip la concurs pentru că ei au nevoie ca oamenii să vină și să își arate talentele. Însa, după concurs, nu știu daca pot spune câte uși mi s-au deschis. În schimb, mi-a sunat telefonul non-stop. A contat foarte mult partciparea mea la concurs și pentru că am arătat ceea ce pot să fac și am arătat românilor o artă nouă. La noi este un fenomen absolut nou. Nici acum, după partciparea mea, oamenii înca nu știu ce înseamnă să fii ventriloc. Ei vad o papusă și zic ”e papușar”, teatru de păpuși pentru copii. Ceea ce fac eu e și pentru adulți, nu doar pentru copii.

R: Reușești să aduci instant zâmbetul pe buzele oricui te urmărește, dar acest lucru necesită ore întregi de muncă. Spune-ne cât repeți pe zi. Cum decurge o zi din viața unui ventriloc?

E.S: Zâmbetul pe buze reușesc să îl aduc și datorită personajelor mele, nu e doar meritul meu. E aproape imposibil , din punctul meu de vedere, să îl vezi pe Nea Alecu sau pe Romeo și să nu zâmbești. Acum repet mai puțin , dar când m-am apucat, repetam 4-5 ore pe zi. Mi-am făcut unele exerciții singur. O zi din viata mea decurge ca ziua oricărui om, doar că acum încerc să găsesc umorul în orice situație. Îmi este din ce în ce mai greu să pot să mai fiu serios. Mereu imi vine în minte câte o glumă.

R: La un simplu search pe google a cuvântului “ventriloc”, apar sute de poze cu tine. Probabil esti cel mai cunoscut ventriloc din țară. Totuși, care este lucrul pe care nu îl ai până acum?

E.S: Ceea ce nu am până acum e un spectacol mare, grandios, cu multe lumini, sunete, un scenariu foarte, foarte bun și mai multe păpuși. De fapt, îmi doresc foarte mult să ajung la un nivel mare de profesionalism și de show. Mi-aș mai dori și o emisiune la TV. Deocamdată plănuiesc o serie de filmulețe pe Youtube. Asa că, dacă vrea cineva să vadă, să se aboneze pe canalul Ventrilocul Eduard, e gratis, si acolo vor avea ocazia să se întâlnească cu Nea Alecu sau Romeo.

R: Care este lucrul care se afla pe primul loc în lista planurilor tale de viitor?

E.S: Planuri am mai multe după cum am spus și mai sus, dar ca sa ajung acolo am nevoie să găsesc o echipa. O echipă cu care să creștem împreună. Când spun echipa, spun: P.R., scenarist, regizor, etc. Tot ce implică crearea unui super-spectacol și lansarea unui nume. Cred că marketingul e un lucru foarte important în showbiz.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*