Ultimele stiri

EXCLUSIV! Pieţele din Timişoara oferă cam aceleaşi produse ca în supermarketuri. Cum au ajuns să fie ignorate complet drepturile producătorilor agroalimentari autohtoni din judeţ

piata

Încă de la sfârşitul anului 2010, în plenul Consiliului Local a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care toate pieţele agroalimentare, din oraşul de pe Bega, sunt obligate să asigure un minimum de 30% din suprafaţa lor producătorilor autohtoni, din judeţul Timiş. Trei ani mai târziu, proiectul este ignorat cu desăvârşire, chiar dacă acest lucru reprezintă nerespectarea unei hotărâri a Consiliului Local.

Proiectul se află sub semnătura consilierului local PDL Ştefan Sandu, care a declarat că a pornit această iniţiativă în 2010, din dorinţa de a se asigura că producătorii din judeţ sunt încurajaţi să îşi continue activitatea, iar timişorenii au la dispoziţie produse naturale, 100% româneşti.

„Practic, încercăm să aducem în pieţe produse proaspete, produse autohtone româneşti, produse care să stimuleze dezvoltarea agriculturii în zona noastră. Dar, am constat, prin discuţii cu foarte mulţi locuitori ai judeţului, că aceştia nu sunt, sub nicio formă, încurajaţi să producă legume şi fructe, pentru că sunt în imposibilitatea de a găsi un loc de desfacere pe pieţele timişorene. Practic, pieţele şi-au pierdut în ultimii ani rolul lor iniţial de a asigura produse proaspete, produse de fermă, pentru cetăţenii Timişoarei. În aceste condiţii, ne-am gândit că ar fi binevenită această iniţiativă, am încercat, din 2010, să o punem în aplicare, din păcate, atât vechea administraţie Ciuhandu, cât şi actuala administraţie nu susţine sub nicio formă acest demers”, a afirmat acesta.

Deşi situaţia are adevărate efecte negative asupra producătorilor din zonă, drepturile acestora continuă să fie nerespectate, fără ca nimeni să intervină.

„Nu ştiu cât este vina primăriei şi cât este vina administraţiei pieţelor, dar totuşi conducerea Pieţe S.A. este numită de către executiv. Practic, se nesocoteşte o hotărâre a consiliului local, se nesocoteşte o hotărâre în interesul timişorenilor, se nesocoteşte interesul producătorilor, din judeţul nostru. Aşa cum poate să observe toată lumea, pieţele sunt dominate de produse din import. Practic, marfa care este expusă în pieţele din Timişoara este aceeaşi marfă care se găseşte în supermarketurile şi hipermarketurile din oraş. Nu ştiu în ce măsură, în perioada următoare, sub această administraţie, se poate face ceva. Noi sperăm ca, pe viitor, noi să aducem pieţele acolo unde le este locul, la dispoziţia producătorilor din zonă.”, a declarat Ştefan Sandu.

Consilierul local bănuieşte că la mijloc sunt interesele firmelor care importă legume şi fructe şi ale comercianţilor, care au reuşit să pună stăpânire pe pieţele din oraş. Ştefan Sandu a afirmat că a discutat cu primarul Nicolae Robu pe această temă şi că edilul îi susţine, în continuare, iniţiativa.

„Da. Primarul o susţine, şi ne susţine şi în demersul nostru în ceea ce priveşte proiectul pieţei volante, care a venit doar ca o consecinţă a faptului că această hotărâre nu este pusă în practică. În opinia mea, dacă  în pieţele din Timişoara s-ar oferi suficient spaţiu pentru producătorii din zonă, nu cred că ar fi necesară această piaţă volantă. Noi am încercat, doar ca alternativă, să dezvoltăm proiectul pieţei volante la pieţele tradiţionale timişorene, văzând că producătorii nu îşi pot vinde produsele în pieţele tradiţionale. Primarul, declarativ, susţine, cu toată bunăvoinţa, dar am impresia că există alte interese, chiar şi dincolo de dânsul, care împiedică accesul producătorilor pe piaţă. Cred că aici este vorba doar de interesul importatorilor, de interesul comercianţilor care, în opinia mea , sunt singurii care au de pierdut dacă, practic, acest proiect s-ar pune în aplicare”, a mai adăugat acesta.

1 Commentariu pe EXCLUSIV! Pieţele din Timişoara oferă cam aceleaşi produse ca în supermarketuri. Cum au ajuns să fie ignorate complet drepturile producătorilor agroalimentari autohtoni din judeţ

  1. eu cred ca prima masura ar trebui sa fie schimbarea directorului de la Piete…

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*