Ultimele stiri

EXCLUSIV: Statutul noului partid – trimis spre analiză conducerilor PNL și PDL Timiș! Ce nume va avea noul partid

PNL PDL

Fuziunea dintre PNL și PDL a iscat multe controverse, dar lucrurile par să se așeze, sau, dimpotrivă, să ia alte turnuri. Astfel, membrii din conducerile PNL și PDL Timiș au fost invitați să studieze și să analizeze Statutul Fuziunii. Documentul le-a fost transmis prin e-mail, iar politicienii sunt invitați să transmită până miercuri eventuale modificări.

Textul Statutului lansează, însă, câteva semne de întrebare. Astfel, într-unul dintre articole se specifică că ziua noului partid va fi ziua de 24 mai ..  care, întâmplător sau nu, este ziua oficială în care se sărbătorește PNL-ul. Dacă e să vorbim pe factori logici, numele noului partid ar putea fi dedus cu ușurință din acest articol, și anume că denumirea va fi, așa cum s-a speculat în repetate rânduri, PNL. Totuși, o parte din liderii la nivel național ai PDL-ului s-au poziționat de mai multe ori împotriva acestei decizii, fapt care ar putea isca pe viitor mai multe discuții în contextul în care liberalii țin cu dinții de numele vechi de 150 de ani.

Contactat de Timișoara Online pentru a-și exprima părerea cu privire la acest fapt, liderul PDL, Constantin Ostaficiuc, a spus:  „De ce să anticipăm? Eu zic să așteptăm! Deocamdată acest statut este doar un draft, iar numele nu este stabilit”.

Un alt articol cu dus-întors al statutului fuziunii se referă la grupurile parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor şi din Senat. Acesta menționează că ele  „vor funcţiona ca grupuri parlamentare separate pe întreaga durată a legislaturii 2012-2016”. Totuși, în act se specifică că prevederea poate fi modificată prin decizie a CDN.

Klaus Iohannis și Vasile Blaga, copreședinți ai noului partid. Vor fi copreședinți și la nivel de județ/localitate?

În același act se specifică: “Copreşedinţii partidului sunt preşedinţii fostului Partid Democrat-Liberal şi al fostului Partid Naţional-Liberal, aleşi în cadrul organismelor de decizie corespunzătoare ale partidelor respective”. Se pare că pentru aceste funcții vor exista corespondenți și la nivel de județ și de localitate. Chiar dacă în Timiș există mai multe localități în care PNL nu are constituită organizație locală, liderul PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, dă asigurări că deși în actuala formulă a statutului mai există lacune, acestea vor fi puse la punct, căci momentan actul este reprezentat doar de un draft, care este pus spre modificare până miercuri.

„Deocamdată e doar un draft. Aceste articole pot fi modificare. La draft-ul acesta fiecare dintre cele două părți implicate au până miercuri timp de a face propuneri. Deocamdată e un draft, vedem după ce se termină”, a mai spus Constantin Ostaficiuc.

Până miercuri membrii din birourile de conducere a PNL și PDL vor studia și vor propune modificări actualei forme a statutului fuziunii, urmând ca ulterior să fie aprobată o formă finală a acestuia.

UPDATE:

Întrebat care este părerea sa în legătură cu denumirea noului partid, liderul PNL Timiș, Nicolae Robu, a răspuns:

„Nimeni nu contestă că noi trebuie în continuare să respectăm filiația istorică a PNL. N-am auzit până acum nici un PDL-ist care să conteste asta. În privința numelui mai sunt anumite discuții, dar după părerea mea numele va fi Partidul Național Liberal pentru că numele PDL nu este un nume care să fi fost practicat la scară istorică. Sunt doar șapte ani de când există PDL, iar în 7 ani nu se fixează în conștiința publică. Cred că numele trebuie respectat din rațiuni istorice, pentru că este partidul care are cele mai mari realizări și și-a lăsat cel mai profund amprenta în istoria României. Plăcute pentru unii, neplăcute pentru alții, dar realizări incontestabile”.

3 Commentarii pe EXCLUSIV: Statutul noului partid – trimis spre analiză conducerilor PNL și PDL Timiș! Ce nume va avea noul partid

  1. E foarte clar …PDL a murit…traiasca noul PNL mare si unit!

    Chiar asa…PDL a cedat tot?

  2. NEGUT LIVIU // 15 iulie 2014 a 12:00 // Răspunde

    ptr.MEMBRII si SIMPATIZANTII celor doua partide propun o noua denumire PNL-D ,PNL-CD ,PNL-DC / se pastreaza identitatea celor doua partide.

  3. ELISABETA Kovacs // 15 iulie 2014 a 18:11 // Răspunde

    NU CRED CA E BINE SA RAMANA NUMELE PARTIDULUI PNL, electoratul o sa faca confuzie , nu va fi nimic nou, eventual un PNL-D, sau ….PNL-CD…

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*