Ultimele stiri

EXCLUSIV. Vrei să ştii ce mănânci? Pe tarabele din pieţele timișorene ar putea apărea etichete cu „Produs românesc” sau „Produs din import”

pieţele timișorene

Confuziile în ceea ce priveşte originea produselor de pe tarabele din pieţele agroalimentare din Timişoara ar putea să se sfârşească în curând. Doi consilieri locali PDL doresc să aducă un nou sistem în pieţele din oraş, care să îi oblige pe comercianţi să atenţioneze cumpărătorii de unde provin produsele pe care le vând. Astfel, fiecare produs va avea un „cartonaş” pe care va fi scris „Produs românesc” sau „Produs din import”.

Hotărârea de Consiliu Local a fost propusă de Adelina Tîrziu şi Ştefan Sandu, care sunt de părere că atât consumatorii, cât şi producătorii vor beneficia de pe urma acestor schimbări.

„Este un model care se mai aplică şi în alte oraşe din ţară şi vine în sprijinul producătorilor români de fructe şi legume. Practic, prin această hotărâre îi obligăm pe cei care îşi comercializează produsele în pieţele agroalimentare din Timişoara să îşi marcheze provenienţa produselor astfel încât cele de import să fie marcate ca fiind produse de import, iar produsele româneşti să fie marcate ca fiind produse româneşti. În acest mod, undeva, venim în sprijinul direct al producătorilor pentru că sunt absolut convins că cetăţenii preferă produsele româneşti, pe de altă parte oferim şi o protecţie, atât cât va fi posibilă, consumatorilor, care de multe ori sunt induşi în eroare, comercianţii pretinzând că vând produse româneşti chiar şi atunci când acestea provin din import”, a declarat Ştefan Sandu.

Consilierul local PDL Adelina Tîrziu a afirmat că acest proiect vine în sprijinul cetăţenilor oraşului care au dreptul să fie corect informaţi în ceea ce priveşte alimentele pe care le consumă.

„Este foarte important ca cetăţenii din Timişoara să ştie ce fel de produse cumpără şi care este provenienţa lor. S-au întâlnit nenumărate situaţii în care, de exemplu, se afişa că sunt lubeniţe de Gottlob şi, în final, s-a descoperit că erau de import, din Turcia. Lista poate continua cu „roşii olteneşti” care de fapt provin din nu ştiu ce ţară. Considerăm că un astfel de proiect este foarte important şi că trebuie adus şi în pieţele din Timişoara. Oamenii trebuie să fie corect informaţi, să aibă grijă de sănătatea lor, iar acest lucru este ușor de realizat. Este foarte important să existe sancţiuni pentru cei care nu afişează corect provenienţa produselor sau… uită să o afişeze”, a declarat consilierul.

Comercianţii care şi-ar propune să ignore hotărârea vor fi sancţionaţi şi riscă să îşi piardă dreptul de a mai comercializa alimente în pieţele din Timişoara, timp de un an. Cei care vor fi descoperiţi că au marcat incorect alimentele sau că nu le-au marcat deloc vor fi sancţionaţi cu 500 de lei. Mai mult, la a treia amendă, comercianţilor li se va suspenda contractul cu Administraţia Pieţelor Timişoara, pentru un an.

Cu toate că această Hotărâre de Consiliu Local nu a fost încă aprobată, Ştefan Sandu a declarat că pentru un astfel de proiect  e nevoie de multă răbdare şi, chiar dacă la început vor exista dificultăţi, în timp, acesta va fi perfecţionat.

„Bineînţeles e o misiune oarecum delicată, va fi de multe ori, poate, greu de dovedit că un anumit produs este românesc sau din import, dar sperăm ca în timp, şi aici nu mizăm neapărat pe o funcţionare perfectă din prima fază, dar în timp, cu sprijinul asociaţiilor producătoare, a producătorilor recunoscuţi, să poată să se impună un sistem foarte corect şi transparent de lucru”, a afirmat acesta.

Comercianţii din pieţe vor putea fi controlaţi şi sancţionaţi atât de Poliţia Pieţelor, cât şi de Administraţia Pieţelor Timişoara şi de consilierii locali din oraş.

Dacă acest proiect va fi implementat, conform spuselor consilierului local Adelina Tîrziu, Administraţia Pieţelor va avea la dispoziţie 30 de zile, de la adoptarea Hotărârii de Consiliu Local, pentru a modifica regulamentul de funcţionare a pieţelor şi pentru a pune la dispoziţia comercianţilor etichetele cu „Produs românesc”, respectiv „Produs din import”.

1 Commentariu pe EXCLUSIV. Vrei să ştii ce mănânci? Pe tarabele din pieţele timișorene ar putea apărea etichete cu „Produs românesc” sau „Produs din import”

  1. adevarul este ca ar fi bine sa stim ce mancam, daca sunt produse romanesti, sau ne minta astia de la piata ca sunt de la ei din gradina.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*