Ultimele stiri

Expoziție de afișe de film, care nu vor fi niciodată folosite, la Timișoara

expozitie afise de film

Ce se întâmplă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Centrul Ceh, împreună cu Terry Posters, au adresatșcolilor de artă din Cehia și România această provocare și rezultatul – o selecție de 36 de afișe –  poate fi văzut între 8 aprilie și 11 mai, la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Vernisajul va avea loc pe 8 aprilie, la ora 18:00. „Veți fi surprinși de creativitatea afișelor studenților, care nu se mai găsește astăzi pe afișele de film  făcute pe calculator și pline de logo-urile partenerilor,” spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

Film Poster Is Not Dead este o continuare a expoziției de succes de acum doi  ani „101 Czechoslovak Film Poster“, care ilustra un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care arta afișului cehoslovac, nefiind constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins apogeul artistic. Chiar și în România acelor ani, arta afișului de film s-a bucurat de mai multă libertate.

Această artă a dispărut după 1989 – afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet”, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate.

Studenții au primit o sarcină simplă – să ilustreze un film clasic, un film din noul val cehoslovac sau un film românesc contemporan – iar un juriu ceho-român a selectat 36 de postere din sute primite.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*