Ultimele stiri

Expoziţie dedicată scriitoarei Herta Muller, la Muzeul de Artă din Timişoara

Timişorenii interesaţi să afle mai multe detalii despre viaţa şi munca singurei românce laureate a premiului Nobel pentru Literatura o pot face, începând din 13 februarie, la Muzeul de Artă. În cadrul expoziţiei descriptive “Herta Muller: Cercul drăcesc al cuvintelor”, se vor oferi prin documente, fotografii de familie, interviuri înregistrate, colaje şi fragmente extrase din actele Securităţii, o privire asupra operei şi vieţii scriitoarei şi laureate a Premiului Nobel, Herta Muller.

Expoziţia va fi vernisată în data de 13 februarie, de la ora 18.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de către Roxana Nubert, profesor la Universitatea de Vest, şi Werner  Kremm, redactor-şef la ziarul german “Banater Zeitung”, care vor relata despre opera şi evoluţia Hertei Muller. De asemenea, Claudia Ieremia, actriță la Teatrul Național Timișoara, va ține scurte lecturi scenice.

În cadrul expoziţiei descriptive “Herta Muller: Cercul drăcesc al cuvintelor”, realizată de Goethe-Institut în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, se va oferi pblicului o faţetă mai puţin cunoscută a vieții și muncii Hertei Müller şi parcursul vieţii autoarei, începând cu copilăria petrecută în Banat și până la decernarea Premiului Nobel.

Herta Müller s-a născut în anul 1953 în satul bănățean Nițchidorf și a studiat germanistica și romanistica la Timișoara. Pe parcursul mai multor ani ea a fost constant acostată de Securitate, fiind marcată de urmăririle și constrângerile sistemului comunist. În  anul 1987 ea a emigrat în Republica Federală Germania. De România nu s-a putut însă desprinde în totalitate niciodată. Chiar și la mult timp după sfârșitul regimului comunist din România, Herta Müller dezbate tema dictaturii. Prin stilul pregnant de a scrie, prin felul  deosebit de a reprezenta propriile experiențe și prin modul de a ilustra în operele ei situații dramatice, Herta Müller este pe plan internațional una dintre cele mai apreciate autoare. În anul 2009 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara din 13 februarie până în 5 martie 2014, în intervalul orar 10 – 18.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*